چشمه گل راميان و اعجاز آفرينش خدا

اين جاذبه طبيعي يکي ديگر از شگفت انگيزترين ديدني هاي طبيعت ايران است. اين چشمه درجنوب شهر راميان يکي از شهرهاي تابع استان گلستان واقع شده است. شهرستان راميان در شرق گلستان از نظر جغرافياي طبيعي به دو قسمت جلگه اي و کوهستاني تقسيم مي شود. برخي ديدني هاي اين شهرستان شامل «چشمه گل، آبشار شيرآباد، غار شيرآباد، قلعه ماران، پارک جنگلي آهنگران،
شنبه، 2 ارديبهشت 1391
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
چشمه گل راميان و اعجاز آفرينش خدا

چشمه گل راميان و اعجاز آفرينش خدا
چشمه گل راميان و اعجاز آفرينش خدا


 






 
گردشگران ومسافران حتي در فصول گرم از نقاط دور دست براي استفاده از چشمه به اينجا مي آيند.
زير نظر: محمود صفا دار
اين جاذبه طبيعي يکي ديگر از شگفت انگيزترين ديدني هاي طبيعت ايران است. اين چشمه درجنوب شهر راميان يکي از شهرهاي تابع استان گلستان واقع شده است.
شهرستان راميان در شرق گلستان از نظر جغرافياي طبيعي به دو قسمت جلگه اي و کوهستاني تقسيم مي شود. برخي ديدني هاي اين شهرستان شامل «چشمه گل، آبشار شيرآباد، غار شيرآباد، قلعه ماران، پارک جنگلي آهنگران، امامزاده پير، مسجد سادات ، تپه هاي انجيلو ، نقارخانه، مدرسه وکاخ رضا شاهي و بقعه الهادي» است.
شهرستان راميان با جمعيتي بالغ بر 85 هزار نفر و 870 کيلومتر مربع مساحت داراي جنگلهاي غني و سرسبز و چشم اندازهاي زيبايي است.

دليل نامگذاري
 

کلمه «گل» در زبان ترکي به منطقه اي گود وعميق که آب در آن جمع مي شود گفته مي شود. گل، به معناي چشمه جوشان است.گل راميان به عنوان عنصر نمادين جايگاه مقدس نيايش آب در فرهنگ و آداب و هنر سرزمين آراميان جايگاه ويژه اي داشته است.
دليل نامگذاري اين منطقه به گل راميان به فرهنگ و زبان مردم بومي اين ناحيه مربوط است وگفته مي شود از نظر تاريخي جمعيت غالب منطقه از نژاد ترک و تيره اي از ايل گرايلي هستند.

چشمه گل راميان و اعجاز آفرينش خدا

پنهان خانه اعجاز آفرينش
 

به هر صورت مردم اينجاگويي آشنايي خوبي با مقوله گردشگري دارند و با روي باز پذيراي رهگذران ومسافرانند. اما بايد دانست که رعايت حريم شخصي نه در اين منطقه بلکه در هر منطقه اي حرف نخست را براي خوشگذراني بيشتر مي زند. راه سخت است اما ديدن اين چشمه زيبا وآرميدن درميان طبيعت سرسبز آن آدمي را به شوق مي آورد.
اين چشمه درحدود 6 کيلومتري جنوب شهر راميان و در دامنه کوه «پنهان خانه» اعجاز آفرينش خداوند را در شرق استان گلستان به نمايش گذاشته است . چشم گل را ميان به صورت يک استخر طبيعي بيضي شکل به طول 90 متر و به عرض 80 متر است که در ارتفاع 320 متري از سطح دريا قرار دارد. اين چشمه در جنوب شهرستان راميان ودر 85 کيلومتري مرکز استان (گرگان) قرار دارد. از سه طرف به جنگل و از يک طرف به زمينهاي زراعي متصل است . آب چشمه از کف زمين مي جوشد.
آب آن ازمحل خروج مانند آب استخر صاف و زلال و قابل استفاده کشاورزي است. متاسفانه با کشيدن يک راه تا لب چشمه و به لحاظ آسيب پذير بودن خاک اطراف آن، آثار ريزش هايي در اطراف چشمه مشاهده مي شود به گونه اي که ريشه برخي درختان کاملا بيرون زده است.
براساس تحقيقات انجام شده اين چشمه از چشمه هاي آهکي است و آب آن از بخش داخلي جوشش دارد و سرريز اين منبع آبي به رودخانه «قره چاي» راميان که يکي از شاخه هاي «گرگان رود» است ،وارد مي شود. درگل راميان گونه هايي از ماهيان شامل ماهي سفيد رودخانه اي ، سياه ماهي و ماهي «آبر نوئيدز» يافت مي شود.
عمده ماهيان گل، ماهي سفيد رودخانه اي است و تغذيه اين ماهي بيشتر از حشرات آبزي و نرم تنان است. اين گونه ماهي در اين منطقه داراي ارزش صيد ورزشي با قلاب است. پوشش گياهي اطراف آن را درختان پهن برگ، بلوط و درختچه هاي وليک پوشانده است ودر نزديکي اين مجموعه دلپذير و با اهميت ذخيره گاه جنگلي «زربين» واقع شده است.

تفرجگاهي بکر براي همه
 

چشمه گل راميان با اندک توجه و به کارگيري امکانات خدماتي، رفاهي و آماده سازي مسير مي تواند به عنوان مرکزي براي جذب توريست در نظر گرفته شد. رنگ اين چشمه به دليل عمق زياد سبز تيره بسيار خوشرنگ و جالب است . اين چشمه از قديم يکي از مراکز تفرجگاهي شهرستان هاي اطراف مانند گنبد کاووس، راميان، آزاد شهر و شهرهاي خان ببين و علي آباد کتول و روستاهاي منطقه است . حتي گردشگران و مسافريني از نقاط دور دست و در فصول گرم از اين چشمه استفاده مي کنند. اين پديده مهم مي تواند به عنوان يک اثر طبيعي ملي به ثبت برسد و با داير کردن امکانات لازم، تمام ملاحظات زيست محيطي را در آن رعايت وآن را تبديل به يکي از مراکز جذب توريست کرد.
رودخانه راميان در شرق اين چشمه بستر پهن و سيل آبي وسيعي داشت که گوياي سيل هاي پيشين بوده است. اين رودخانه از ارتفاعات البرز غربي (کوه ليرم، کوه خاک يا خاکسارو...) سرچشمه گرفته و پس از عبور از شهر راميان وارد دشت گرگان شده که بعد از قطع راه دلند به آزاد شهر (شاه پسند) در يک مسير جنوب به شمال پيش رفته و بعد از اتصال به رود «حاجي کوچکي» نهايتا به گرگان رود مي پيوندد، تاچشم کار مي کند کوه است و بلندي! زيبايي است و عظمت!
ارتفاعات اين محدوده در سالهايي نه چندان دور از جنگلهاي باستاني بسيار با ارزش تشکيل مي شده است که متاسفانه بيش از يک دهه است که توسط سازمان جنگلها و مراتع به شکل وسيع درو شده و به جاي آن عموماً درختان سوزني برگ کاشته شده است.
با همه اين نامهرباني هايي که بر سر طبيعت اين منطقه آمده، گل راميان را همچون نگين فيروزه اي مي توان تصور کرد که بر دستان کبره بسته اين منطقه درخشش شگفت انگيز خود را هنوز حفظ کرده است.
اميدواريم با کنترل تخريب هاي وسيع پيراموني آن، اين نگين فيروزه اي براي تماشاي نسلهاي آينده نيز باقي بماند!

چشمه گل راميان و اعجاز آفرينش خدا

چشمه اي در يک کيلومتري جاده تهران - مشهد
 

درباره اين چشمه، دانشنامه گلستان مي نويسد: با توجه به اين که گل راميان از چشمه هاي آهکي است نمي توان براي آن عمق معين و مشخصي بيان کرد ولي مساحت تقريبي آن حدود 5 هزار و 658 متر مربع است. اين چشمه يک کيلومتر از جاده اصلي تهران به مشهد ومسير زائران امام هشتم (ع) فاصله دارد و مکاني ديدني براي رفع خستگي سفر است.
از نظر مطالعات زمين شناسي و جغرافيايي طبيعي، چشمه گل راميان از جمله چاله هاي بيضي شکل است که نيمرخ آن شبيه يک طشت است و در نتيجه يک نقطه فرو نشسته در سطح تشکيلات آهکي بوجود آورده است.
از نظر موقعيت جغرافيايي نيزگفته مي شود گل راميان در مسير جاده راميان النگ در دامنه کوه تپه آرام. قلعه ماران و رشته کوه خاکسار واقع شده و درحاشيه شرقي آن رودخانه قورچاي با جهت جنوبي شمالي جريان دارد.
دانشنامه گلستان به نقل از «محمد سعيدي» در کتاب تاريخ راميان و فندرسک درباره چشمه گل راميان مي نويسد: رنگ آن کبود است و به همين جهت آن را کبود استخر مي گويند و از هيچ کجا آب وارد آن نمي شود وخود زاينده است و فقط يک مجرا براي خروج آب دارد.
منبع: اطلاعات هفتگي شماره 3418



 



نظرات کاربران
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط