OpenSUSE11/4

پس از آنکه فروش شرکت Novell به Attachmate به تأخير افتاد، سردرگمي و ابهام در مورد آينده سيستم عامل Linux Distribution اين شرکت بالا گرفت. برخلاف بازه زماني شش ماهه ميان انتشار سيستم عامل Ubuntu و Fedora، چرخه انتشار سيستم عامل OpenSUSEطي هشت ماه اخير کاملاً غيرعادي بوده است.
چهارشنبه، 3 خرداد 1391
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
OpenSUSE11/4

OpenSUSE11/4
OpenSUSE11/4


 






 
پس از آنکه فروش شرکت Novell به Attachmate به تأخير افتاد، سردرگمي و ابهام در مورد آينده سيستم عامل Linux Distribution اين شرکت بالا گرفت. برخلاف بازه زماني شش ماهه ميان انتشار سيستم عامل Ubuntu و Fedora، چرخه انتشار سيستم عامل OpenSUSEطي هشت ماه اخير کاملاً غيرعادي بوده است.
با وجود آنکه اين سيستم عامل به عنوان يکي از اعضاي خانواده سيستم عامل هاي شبه يونيکس (UnixLike) به فروش مي رود بسياري ترديد دارند که پس از به فروش رفتن حامي اصلي آن، نسخه هاي جديدتري از اين نرم افزار همچنان منتشر شود اما دليلي براي اين ترديدها وجود ندارد چرا که زمان انتشار نسخه جديد اين سيستم عامل نيز از قبل مشخص شده است.
سيستم عامل هاي distro مملو از امکانات گوناگون است و در اين ميان برخي ويژگي ها بيش از سايرين قابل درک هستند. اين مجموعه از سيستم عامل هاي لينوکس، هم از نرم افزارهاي قابل اطمينان قديمي که امتحان خود را پس داده اند برخوردار است و هم از نسخه هاي جديد آن نرم افزارها، به همين منظور مي توان گفت که در ساخت اين مجموعه ها نوعي تعادل ميان مدرنيته و ثبات برقرار شده است. هم اکنون DVD نصب نسخه OpenSUSE11/4 و همچنين CDهاي مجزاي نصب سيستم عامل هاي Gnome و KDE در بازار موجود است.
برنامه نصب گرافيکي موسوم به Yast اغلب آپشن هاي پيچيده ويژه متخصصين را در پس بخش هاي آسان تر پيش فرض ها، پنهان مي کند تا تازه کارها راحت تر بتوانند مراحل نصب برنامه را انجام دهند. يکي از بخش هايي که کاربران مي توانند براي انجام آن از دستورالعمل هاي اين برنامه کمک بگيرند پارتيشن بندي است. روند کار به اين صورت است که پيش فرض، طرحي مبتني بر LVM را به کاربر ارائه مي کند وکاربر براساس آن، فرايند نصب را دنبال مي کند با اين حال نصاب هاي کهنه کار ميتوانند اين طرح را مطابق با نماي ديسک خود تغيير دهند.

پس پرده
 

در مرحله بهره برداري از سيستم عامل OpenSusee دست هاي پشت پرده بسياري در کار بودند. طي انتشار شش نسخه مختلف اين سيستم عامل تلاش هاي بسياري براي برطرف ساختن نقايص آن انجام گرفت با اين حال تيم بررسي کننده اين سيستم عامل روز مشخصي را براي برطرف ساختن نقايص نسخه در حال ساخت اين سيستم عامل مشخص نمودند. شرکت کنندگان حاضر در اين مراسم در کل موفق شدند که 132نقص را شناسايي و برطرف کنند.
از ديگر پيشرفت هاي حاصله در نسخه ‎11/4‎‏ ‎ OpenSuseکه کمتر مورد توجه قرار گرفته است هسته 37/6/2 لينوکس است. اين هسته قابليت پشتيباني از درايورهاي جديدي از قبيل چيپ هاي متن باز و جديد Broadcom را داراست.
همچنين يک درايو پيشرفته DisplayLink و چندين پَچ نيز براي بهبود عملکرد دسکتاب و پاسخگويي بهتر در آن تعبيه شده است. سيستم هاي پرونده و پيش فرض اين سيستم عامل تحت عنوان ext4 بهتر پشتيباني مي شوند.
تمامي اين تغييرات تنها به منظور فشرده تر سازي و کم کردن حجم اين سيستم عامل بر روي وسايل مختلف اعمال شده است و بايد بگوييم که عملکرد آن بر روي تمامي رايانه هاي مورد آزمايش بي نقص بوده است که از آن جمله مي توان به يک دسک تاپ دو هسته اي با کارت Nvidia، لپ تاپ ايِسر با صفحه لمسي Cando، کارت بي سيم Antheros، کارت گرافيکي ATI و نت بوک Lenovo اشاره کرد.
در سيستم عامل OpenSuse 11/4 نيز مانند Ubuntu و بدنبال انتقال آخرين بسته هاي نرم افزاري به سوييت جديد، لايه مجازي سخت افزاري يا همان HAL با لايه udisks و واحد انرژي ابزارها موسوم به upower جايگزين شد.
در ابتدا قرار بود که سيستم اسکري قديمي اين سيستم عامل به نام SysV init با Daemon جايگزين شود تا فرآيند بالا آمدن سيستم و سرويس هاي آن بهتر مديريت شود، اما دست آخر متخصصين سازنده اين سيستم عامل به همان SysV قديمي بسنده کرده و در نسخه 4/11 نيز از آن استفاده نمودند. اين توزيع لينوکس همچنان از همان Grub قديمي که به خوبي با Yast يک پارچه سازي شده است استفاده مي کند با اين حال کاربران مي توانند Grub2 را از نمايندگي هاي مجاز تهيه نمايند.
مديران شبکه علاقه بسياري به OpenSUSE دارند و بايد بدانند که پيشرفت هاي بسياري در اين توزيع لينوکس حاصل شده است که از آن جمله مي توان به جديدترين چيپ هاي Cronie که در آنها از Anacron استفاده شده است نام برد. همچنين به لطف هسته هاي جديد Xen و جديدترين نسخه Virtualbox پشتيباني بهتري از مجازي سازي به عمل مي آيد. اين توزيع لينوکس همچنين شامل Webyast بوده که همان ابزاري اَدمين مبتني بر وب است و نخستين بار براي سرور سازماني Suse لينوکس ساخته شد.
حرف از Yast شد بايد بگوييم که موتور مديريت نرم افزاري موسوم به Zypp نيز که وظيفه تأمين انرژي مورد نياز Yast را بر عهده دارد و همچنين مديريت کننده بسته خط فرماني (Commandline) موسوم به Zypper هم دستخوش تغييراتي شده اند که به موجب اين تغييرات عمل دريافت و نصب بسته ها (Packages) سريع تر انجام مي شود.
برنامه نصب OpenSUSE اين امکان را به کاربر مي دهد که به انتخاب خود از ميان KDE يا Gnome يکي را انتخاب نمايد با اين حال پيش فرض آن بر نصب KDE قرار دارد. نسخه 4/11 اين سيستم عامل نخستين توزيع لينوکس است که در آن از KDE4/6 بهره گرفته شده است که بهترين ها را در خود دارد و از آن جمله مي توان به سيستم Activities در Plasma Workspace اشاره نمود که بر روي دسک تاپ PC و دسک تاپ محدود نت بوک عالي عمل مي کند.
اين سيستم عامل علاوه بر ابزارهايي که به همراه KDE مي آيد از چندين ابزار ديگر نيز برخوردار است که از آن جمله مي توان به Koffice و Amarok اشاره کرد. همانگونه که پيشتر ذکر شد KDE به خوبي در Opensuse يکپارچه سازي شده و به موجب همين امر برنامه هاي غيربومي (Nonnativeي) چون فايرفاکس و LiberOffice به خوبي در Home اجرا مي شوند. در واقع بايد گفت که سَبک اکسيژني KDE به ابزارهاي GTK هم منتقل شده است.
نسخه OpenSuse11/4 چند هفته زودتر از Gnome3 به بازار مي آيد و اين بدان معناست که با وجود آنکه OpenSUse11/4 شامل Gnome 2/32 است. با اين حال بخش هاي مهمي از نسخه 3 اين نرم افزار از جمله Zeitgeist و Gnome Shell نيز در آن وجود دارد. بنا بر اظهارات Andres Jaeger مدير برنامه OpenSUSE در پروژه ساخت اين محصول يک لوح فشرده زنده يا همان Live CD در اختيار کاربران قرار خواهد گرفت تا عملکرد Gnome را ارزيابي نمايند و براحتي نسخه نهايي سيستم عامل را بر روي رايانه هاي خود نصب نمايند. سيستم عامل OpenSUSE همچنين مجموعه اي از برنامه هاي Gnome از جمله AbiWord ،Gimp ،Banshee و Fspot را به خود به همراه دارد.
اين سيستم عامل براي آنکه تمامي کاربران خود را راضي نگه دارد امکان نصب طيف گسترده اي از برنامه ها را فراهم آورده است.
و اين سيستم کدها و افزايه هاي اختصاصي نظير Flash و MP3 را به صورت پيش فرض نصب نمي کند اما پس از آنکه براي نخستين بار Package Manager را راه اندازي نموديد به صورت خودکار براي نصب انتخاب مي شوند.
يک مشکل کوچک که در فرآيند مديريت نرم افزاري پيش خواهد آمد آن است که Yast به گونه اي پيکره بندي شده است که با تمام شدن فرايند نصب يک برنامه به صورت خودکار بسته مي شود. اما نگران نباشيد با اعمال پاره اي از تنظيمات مي توانيد اين رفتار را به گونه اي تغيير دهيد که گزارشي از فرايند نصب برنامه و يا فرمان ري استارت در اختيارتان قرار گيرد تا از اين طريق امکان نصب برنامه هاي بيشتري را داشته باشيد. سيستم عامل OpenSUSE11/4 به همراه KDE4/6 که يکي از بهترين توزيع هاي دسک تاپ است، در کنار LiberOffice جايگزين OpenOffice.org شده است.
علي رغم مسائلي که در فرآيند نصب نسخه هاي اوليه برنامه LiberOffice به وجود آمد حال اين برنامه به خوبي در دسک تاپ هاي KDE و Gnome يکپارچه سازي شده است.

جديترين نرم افزار
 

از ديگر ويژگي هاي اين توزيع لينوکس مي توان به نسخه 4 مرورگر فاييرفاکس اشاره نمود. اين توزيع نسخه اي از اين مرورگر را به همراه دارد که از ويژگي هاي اين مرورگر مي توان به واسط کاربري جديد، سرويس يکپارچه Sync، منيجر جديد ضميمه و افزونه و بسياري امکانات ديگر اشاره کرد. خوشبختانه مرورگر فايرفاکس توانست، تمامي فرامين را بدون هيچگونه نقصي اجرا نمايد.
علاوه بر نسخه جدي فايرفاکس، OpenSUSE11/4 جديدترين نسخه مرورگر گوگل کروم را نيز به همراه دارد موتور Webkit نيز مرورگر Konquerer) KED) را پشتيباني مي کند.
چنانچه تمايلي به استفاده از افزايه Gnash يا همان مرورگر رايگان Flash نمي باشيد حال مي توانيد ويدئوهاي موجود در سايت ها را به راحتي مشاهده کرده و نگراني از بابت پشتيباني سخت افزاري نداشته باشيد و در عين حال بايد بدانيد که هم فايرفاکس 4 و هم GStraemer از WebM پشتيباني مي کنند.
سيستم عامل OpenSUSE11/4 توزيع بسيار شگفت انگيزي هم براي کاربران و هم مديران سيستم و سازندگان سيستم هاي رايانه اي به شمار مي رود. همانگونه که پيش تر گفتيم از ساير توزيع هاي لينوکس کم حجم تر است و بر روي تمامي پيکره بندي ها عملکرد بسيار خوبي را از خود به نمايش مي گذارد از نت بوک هاي اتمي گرفته تا لپ تاپ هاي تاچ اسکرين و دسک تاپ هاي چندهسته اي. مجموعه نرم افزاري اين سيستم عامل شامل نرم افزارهاي ثابت قديمي، نسخه هاي جديد و کد بتا است. اگر خريد شرکت Attachmate تأثيري بر Novell داشته باشد اين تأثير به هيچ وجه در نسخه جديد اين محصول مشهود نخواهد بود و چنانچه بدنبال سيستم عاملي مناسب براي خانه يا محيط کار خود هستيد OpenSUSE11/4 انتخاب برتر است.
منبع:نشريه بزرگراه رايانه، شماره ي 142



 



نظرات کاربران
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
موارد بیشتر برای شما