پیروزی چدن و آهن

برخلاف آنچه که ممکن است به تصور بسیاری از اشخاص درآید، کسی که باعث این پشرفت عظیم شد نه کورت بلکه استاد فلزکار دیگری از اهالی شروپشایر Shropshire به نام جان ویلکینسون (John Wilkinson (1808- 1728 بود.
شنبه، 9 شهريور 1392
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
پیروزی چدن و آهن
 پیروزی چدن و آهن

نویسنده: پی یر روسو
مترجم: حسن صفاری



 

برخلاف آنچه که ممکن است به تصور بسیاری از اشخاص درآید، کسی که باعث این پشرفت عظیم شد نه کورت بلکه استاد فلزکار دیگری از اهالی شروپشایر Shropshire به نام جان ویلکینسون (John Wilkinson (1808- 1728 بود.
درحالیکه کورت بیچاره که در واقعه ی اختلاس اسرار آمیزی آبروی خود را از دست داده بود در نهایت بدبختی جان می سپرد ملت انگلیس ویلکینسون را مورد احترام قرار می داد و او را «پدر صنعت فولاد سازی» می نامید. باید دانست که انگلستان نیز بیش از فرانسه نسبت به مردان بزرگ خود حق شناس نبود و در بسیاری موارد جانب عدل و انصاف را رعایت نمی کرد.
اگر این کشور هاله ای از نور گرداگرد مردانی مانند فارادی Faraday (1) و استفتس Stephenson (2) و کلون Kelvin (1) قرار داد و این احترامات را به حق و واقع کرد، درعوض نباید فراموش کرد که در این مملکت عین این افتخارات را به آرکرایت که دزدی بیش نبود اعطا کردند و بدترین مشکلات ممکن را در راه مردی همچون وات Watt به وجود آوردند و بالاخره در همین کشور مردانی همچون هارگریوزهاو کورت از شدت فقر و بدبختی جان سپردند.
اما ویلکینسون مردی بود که صاحب ارزش و لیاقت و صنعت فلزکاری قسمت مهمی از اسباب و ابزار و روشهای فنی کار خود را مدیون او می باشد. از جمله ی این اسباب و وسایل ماشینی را که برای ورقه کردن فلزات به کار می رود از مدتها قبل می شناخته اند. این ماشین که در سال 1552 به وسیله ی شخصی به نام برولر Bruler اختراع شده بود دو قرن بعد از آن تاریخ در شهر سنت اتین Saint -Etienne(3) با کمک یک نفر فرانسوی بنام شاپیته Chapitet اصلاح و تکمیل شد: وی روی دو استوانه ای که فلز از فیمابین آنها عبور می کرد شیارهایی ایجاد کرد به طوری که می توانستند از آن پس ورقه های آهنی یا قطعات فلزی به شکل های مختلف (مانند U یا T، قطعات گوشه دار و غیره) تولید کنند. ویلکینسون توانست با ابداعات خود بر تعداد نتایجی که ممکن بود از این ماشین بدست آورد بیفزاید به طوری که در فجر قرن نوزدهم ماشین مزبور می توانست تمام احتیاجات و تقاضاهای معماران و مهندسین و سازندگان ماشین ها را اعم از ساده ترین ورقه های فلز برای پوشش شیروانی تا خطوط راه آهن را فراهم آورد.
و نیز در سال 1774 ویلکینسون توانست ماشینی برای سوراخ کردن فلزات و صیقل دادن داخل لوله های فلزی اختراع کند. ماشین هایی که تا این هنگام برای سوراخ کردن به کار می رفت همه از مشتقات دستگاهی بودند که نیکلافوک Nicolas Focq فرانسوی در سال 1750 ساخته بود.
این ماشین دقت چندانی نداشت به طوریکه در ساختمان استوانه های ماشین بخار مجبور بودند «اشتباهاتی معادل با ضخامت انگشت کوچک دست را در مورد استوانه ای که 700 میلی متر قطر داشته است ندیده بینگارند و تحمل کنند (4)» ویلکینسون روش بسیار دقیقی برای این کار ابداع کرد که به کمک آن می توانستند درعین حال لوله های توپ در کارخانه بسازند و داخل آن را صیقل دهند یا خان گذاری کنند(5). و نیز از ابداعات ویلکینسون در ساختمان ماشین های ابزار و سیله ای بود که به کمک آن در داخل لوله ها خطوط مارپیچی رسم می کردند ( 1778) و بدینوسیله خانواده ی ماشین های ابزار روز به روز پر جمعیت تر می شد و مخصوصاً دو مهندس مکانیک دان که هر دو دارای استعداد عمیق بودند در این راه کوشش فراوان کردند. یکی از این دونفر جوزف براما Joseph Bramah (1814-1749) از اهل انگلیس و دومی مارک برونل MarcBrunel (1849-1769) از اهل فرانسه است که سالها در انگلستان و امریکا کار می کرد.
این دو نفر دو فرزند کشاورزان بودند و فقط تصادف مساعدی موجب شد که آنان به سوی صنعت روی آوردند. اولی خلاق تعداد بسیاری از اختراعات متفاوت و از جمله ی تلمبه ی آبجو می باشد ولی بزرگترین عنوان افتخار او بدون تردید عبارتست از اختراع ماشین فشار یا منگنه ای که با نیروی آب کار می کرد. ( سال 1796). دومی ماشینی برای سوراخ کردن چوب یا فلز، ماشین حفر حفره در داخل اجسام برای ورود زبانه و ماشین صیقل دهنده را اختراع کرد و گذشته از آن باراندازها و محلهای بار گیری فراوان در شهر لیورپول ساخت و تونل زیر رودخانه تایمز (1842-1824) را درست کرد.
اما این دو نفر برای تکمیل و اصلاح بسیاری از اختراعات خود مجبور شدند که به یکی از شاگردان قدیم براماه رجوع کنند که بعدها یکی از بزرگترین صاحبان صنایع فلزکاری در انگلستان گردید و هنری مائودسلی Henry Maudslay .(1831- 1771) نام داشت. گذشته از آن اگر این شاگرد قدیم چرمهای مسلح به ورقه های آهن را برای غیر قابل نفوذ کردن دستگاهها در مقابل آب اختراع نکرده بود ماشین فشار براماه هرگز درمقام عمل نمی توانست مورد استفاده قرار گیرد.
از آخرین ربع قرن هیجدهم که این آلات به تدریح دراختیار مهندسین قرار گرفت آنان توانستد کم کم فلز را در غالب موارد جانشین چوب سازند. بکار بردن فلز تا این اوقات در ماشین بخار اجتناب ناپذیر بود ولی به زودی برای ساختن ماشین های ابزار نیز ضروری گردید و طولی نکشید که در غالب موارد دیگر اولویت خود را بر چوب ثابت نمود و از جمله تقریباً ده سال قبل از خاتمه ی قرن هیجدهم اولین آسیاب بخاری که همه ی چرخ و دنده های آن از فولاد ساخته شده بود در انگلستان به حرکت در آمد و سازنده این دستگاه مهندسی بود به نام جان رنی (John Rannie (1821-1761 با این حال چدن، به واسطه ی سهولت استعمال آن برای قالب گیری، زودتر از فلزات دیگر جلب توجه سازندگان ابزار را کرد. از اواسط قرن هیجدهم انگلیسیان توانسته بودند اشیای مختلف چدنی با قالب گیری تهیه کنند.
درسال 1738 توانستند تیرهای چدنی خط آهن بسازند، درسال 1755 چرخهای واژگون ساختند و از آن پس موفق به ساختن چرخهایی که با نیروی آب به حرکت در می آمدند شدند و نیز دیگ های چدنی برای موارد استعمال صنعتی ساختند. درسال 1773 دراین فن جهش قابل ملاحظه ای انجام دادند و تصمیم گرفتند که پلی از چدن درست کنند.
در واقع اولین باری نبود که سازندگان پل در صدد بر آمده بودند که از فلز به این منظور استفاده کنند. در سال 1755 تصمیم گرفته بودند که در شهر لیون یک پل آهنی با سه چشمه درست کنند اما اگر چه این کار بزرگ شجاعت آمیز می نمود در عین حال بسیار خام و بی موقع بود به طوریکه مدعیان شجاع مجبور شدند از ادعای خود بکاهند و طبق سنن قدیم به ساختن پلی از چوب اکتفا کنند.
به عکس در انگلستان به سال 1773 این فکر کاملاً پخته می نمود و اسباب کار آماده بود کارخانه های بزرگ ذوب آهن داربی در کول بروک دیل Coalbrookdale بر روی رودخانه سورن Severn (6) درنزدیکی پل قدیم پل چدنی بزرگی را که سی متر طول داشت درست کردند و نام آیرون بریج Ironbridge یا پل آهنی بر آن نهادند. این پل از سال 1779 برای عبورومرور آماده گردید و هنوز نیز بدون اینکه کوچکترین آثار شکست در آن هویدا باشد باقی است. این اتفاق مورد تحسین عموم قرار گرفت و تمام مردم انگلیس آن را شاهکاری تشخیص دادند و بانی اینکار را که همان آبراهام داربی سوم بود همچون یکی از پیشقدمان صنعت دانستند که: «افق های جدیدی را در هنر مهندسان و کار معماران گشوده است(7)» آنگاه پلهای دیگری پی در پی ساخته شد از قبیل پل بیلدواز Buildvas درسال 1795 و پل سندرلندSunderland (8) درسال 1796 و پل هنرها (9) Pont des arts در پاریس به سال 1804 و پل ائوسترلیتر Austerlitz(10) در سال 186 (که بعداً در سال 1854 آن را برداشتند و پل سنگی راکه امروزه نیز وجود دارد جانشین آن کردند) و...
این موفقیت های پی در پی جاه طلبی مهندسان را افزون ساخت و تصمیم گرفتند که تن به خطر در دهند و چدن را در ساختمان های عظیم مورد استفاده قرار دهند.
مهندس فرانسوی فرانسوا ژوزف بلانژه Francois- Joseph Belanger (1818- 1744) درسال 1811 موفقیت عظیمی یافت و توانست در پاریس گنبد چدنی هال (11) گندم را درست کند که عرض آن (40متر) تقریباً مساوی با عرض پانتئون روم (12) و کلیسای سن پی یر(13) می باشد.
اما باید دانست که چون شهرت چدن به نهایت رسید انقراض آن نیز بلافاصله شروع شد. از همان اوقات آهن و پس از آن به تدریج فولاد، خود را آماده می ساخت که جای آن را اشغال کند. در سال 1787 ویلکینسون شروع به ساختمان اولین کشتی آهنی کرد. در سال 1796 فینلی Finley امریکایی اولین پل معلق را از آهن ساخت و کم کم معماران به فکر افتاده بودند که از این فلز، نه همچون استخوان بندی مخفی، بلکه مانند یکی از مواد اصلی ساختمان که در خور همه گونه تزیین می باشد استفاده کنند.
با وجود ایجاد پل ها و کشتی ها و ماشین های ابزار و گنبدها و همه گونه ابداعات زیبای دیگر صنعت، باید اعتراف کرد که در این دوران پر فعالیت خاتمه ی قرن هیجدهم مورد استعمال اصلی فلزات هنوز در فن جنگ بوده است.
اسلحه سازان و توپ ریزان از همه لحاظ بر مهندسین فواید عامه رجحان و برتری داشتند در تماس شدیدی که مابین بانیان انقلاب فرانسه ورؤسای سایر ممالک اروپایی ایجاد شده بود آهن حکم سلطان مطلق را داشت و حقیقت آن است که سفارشات جنگی و احتیاجات ارتش ها بیش از هر چیز موجب شده بود که مؤسسات فلزکاری این اندازه توسعه پیدا کنند.
تفنگ که از فولاد ساخته می شد از عهد ووبان دیگر تغییر اساسی پیدا نکرده بود و فرانسویهای انقلابی که در میدانهای جنگ از کشور خود دفاع می کردند همان تفنگ مدل سال 1777 را به کار می بردند و در دوران امپراطوری ناپلئون نیز حال به همان منوال بود. همواره تفنگ را از سر پر می کردند و آن گاه به کمک یک سمبه ی آهنی خرج را در دستگاه وارد می نمودند.
در عوض توپخانه ترقی قابل ملاحظه ای کرده بود. از آنجا که توپخانه مسائل جالبی را درعلم بالیستیک (14) Balistique مطرح می کرد توجه بسیاری از ریاضی دانان را به خود جلب کرده بود و آنان توانسته بودند این فن را بر مبانی دقیق علمی استوار سازند.
بنیامین روبنس Benjamin Robins (1751- 1701) انگلیسی در سال 1742 آونگ بالیستیک (15) را برای تعیین سرعت اولیه ی گلوله ها اختراع کرد و طرح اولیه ی بالیستیک داخلی را بنیان نهاد. یوهان سولتزر Johann Sulzer (1779- 1720) از اهل سوئیس برای اولین بار تجارب پذیرفتنی درباره ی مقاومت هوا انجام داد و اساس بالیستیک خارجی را استوار کرد. قوانین ریاضی این مقاومت را گئورگ فن تمپلهوف Georg Von Tempelhof (1781-1737) از اهل پروس و چارلزهتن Charles Hutton (1824-1733) از اهل انگلیس در سال 1781 با دقت معین کردند.
توپچی مشهور فرانسوی ژان باتیست گریبووال -Jean Baptiste Gribe (Auval (1789-1715 بر این نتایج نظری متکی شد و شخصاً یک سلسله تیراندازی هایی انجام داد و نتایج تجربی بدست آورد و از مجموعه ی آنها توانست دستگاههای ممتاز توپخانه ای را بسازد که در مدتی بیش از نیم قرن در تمام میدانهای جنگ اروپا غریو می کشیدند. در این هنگام هنوز توپ را از مفرغ می ساختند اما ابتدا لوله ی پری با قالب گیری بدست می آوردند و آنگاه با وسایل مکانیکی آن را سوراخ می کردند و داخل لوله را صیقل می دادند.
جان توپ هنوز صاف بود (16) و از جانب کولاس نیز مسدود بوده است.
پرتاب گلوله به وسیله ی خرج باروتی به عمل می آمد که قبل از گلوله در کیسه ای قرار می دادند و در انتهای لوله می گذاشتند و عمل قراولروی به وسیله ی یک دستگاه بدوی زاویه یاب و دستگاه دیگری که برای بالا بردن لوله به کار می رفت انجام می گرفت.
غیر از اینکه تقسیم بندی توپها به توپخانه ی صحرایی (با کالیبر 12 و 8 و 4) (17) و توپخانه ی موضعی (با کالیبر 16 و 24) (18) انجام گرفته بود و علاوه بر آنکه از طول لوله ها کاسته و توپ ها را سبکتر ساخته بودند، بدعت اصلی و اساسی آن بود که تمام دستگاههای توپ از روی نمونه های واحد و هم شکل درست می شدند و وسایل و ابزار نیز یکسان و متجانس درست می شد به طوری که در موارد لزوم می توانستند وسایل توپی را در توپ دیگر به کار برند و مخصوصاً تعمیر سریع آنها ممکن بود. در نتیجه ی دقتی که در کارخانه در ساختمان آنها به عمل می آمد دقت تیر افزایش یافته و تفرق گلوله ها در طول (19) کمتر شده بود.
از سال 1784 در نتیجه ی اختراع گلوله های انفجاری به وسیله ی هنری شراپنل (Henry Shrapnel (1842- 1761 انگلیسی ، قدرت انهدام گلوله ها به مراتب افزون گردید و ارتش ناپلئون در جنگهای اسپانیا به خوبی تأثیر مرگ آور آن را حس نمود.

پی نوشت ها :

1- شهر کوچک کروزو که در حدود سی هزار جمعیت دارد در کناره ی شرقی کوههای مرکزی فرانسه و نزدیک رودخانه لوآر واقع است. اهمیت صنعتی این شهر که یکی از مهمترین مراکز فلزکاری جهان و مجاور معادن زغال سنگ است بی شمار می باشد. مقصود از کارخانه های کروزو عبارت از کارخانه های معروف اسلحه سازی شنایدر Scheneider است که در دوران جنگ اول بین المللی رقیب کارخانه های کروپ در آلمان بوده است.
«یادداشت مترجم»
2- برای اطلاع از شرح حال و اکتشافات فارادی و کلون رجوع شود به ترجمه ی فارسی تاریخ علوم تألیف پی یر روسو چاپ سوم صفحات (448 تا 454) و (569تا 580) درباره ی استفنس در کتاب حاضر به تفصیل سخن خواهد رفت.
3- شهر سنت اتین واقع در کناره ی شرقی کوههای مرکزی فرانسه یکی از بزرگترین مراکز صنعتی و معدنی این کشور است و یکی از مدارس بزرگ این کشور برای تربیت مهندسین معدن در این شهر واقع است.« یادداشت مترجم»
4- رجوع شود به کتاب ل. ممفورد که قبلاً نیز از آن نام بردیم.
5- به تجربه رسیده است که برای آنکه مقاومت هوا بر روی گلوله ی توپ کم شود یکی از وسایل مؤثر آن است که گلوله ضمن پیشرفت خود حرکت دورانی شدید نیز بدور خود داشته باشد. برای اجرای این کار به جای آنکه داخل لوله را صاف درست کنند مارپیچی می سازند و گلوله ضمن حرکت در داخل این مارپیچ حرکت دورانی منظور را بدست می آورد. این خطوط مارپیچی را خان می نامند و امروزه در تمام سلاحهای معمول به کار می رود استعمال این روش که برای اولین بار در اواسط قرن نوزدهم معمول شده بود تمام سلاحها را چندین بار افزون ساخت. «یادداشت مترجم»
6- رودخانه ی سورن که قسمت جنوب غربی انگلستان را مشروب می کند از کشور گال سرچشمه می گیرد و به ترعه ی بریستول می ریزد. طول این رود درحدود دویست و هشتاد کیلومتر است.«یادداشت مترجم»
7- رجوع شود به کتاب. آ. ویراندیل A. Vierendeel بنام : نموداری از تاریخ صنعت چاپ بروکسل (سال 1921)
8- سندرلند بندر انگلیسی واقع در کنار دریای شمال است. دویست هزار جمعیت دارد و از مراکز معدنی و صنایع فلزکاری و ساختمان کشتی هااست. «یادداشت مترجم»
9- پل هنرها در شهر پاریس از آن سبب که در مقابل مدرسه ی عالی هنرهای زیبا واقع است به این نام معروف است. این نکته شایان تذکر است که در سال 1961 پل چدنی را که مؤلف در این کتاب نام می برد از جا برداشتند و پل ظریف دیگری از فولاد جانشین آن کردند.
«یادداشت مترجم»
10- آئوسترلیتر قصبه ای است از ناحیه ی مواردی واقع در کشور چکوسلواکی و در این محل درسال 1805 ناپلئون قشون اطریش و روسیه را شکست داد. پل آئوسترلیتر که مؤلف از آن نام می برد در شهر پاریس روی رودخانه ی سی و در کنار خیابان و باراندازی به همین نام واقع است. این تسمیه به یادگار فتح ناپلئون می باشد.
«یادداشت مترجم»
11- هال Halle عبارتست از مراکز عمومی مسقفی که به منظور ایجاد بازارچه ها و مراکز فروش می سازند و عموماً وسعت آنها بسیار است.
«یادداشت مترجم»
12- پانتئون روم یکی از زیباترین بناهای این شهر است که ساختمان آن به وسیله ی ژنرال رومی مارکوس و بپسانیوس اگریپا پایان یافت وبرای پرسش مجموعه ی خدایان ساخته شده بود و از قرن هفتم خاص مذهب مسیح گردید. این بنا از آجر ساخته شده و بر روی آن پوششی از مرمر قرار داده اند.
«یادداشت مترجم»
13- کلیسای سن پی یر روم بزرگترین کلیساها در دنیا و یکی از شاهکارهای معماری جهان است. این کلیسا در مجاورت واتیکان واقع است 138 متر ارتفاع و 42 متر عرض دارد و عده ای از بزرگترین هنرمندان جهان مخصوصاً رافائل و میکل انژ در تزئین آن شرکت کرده اند. سردر بیضوی شکل آن شاهکار هنر و کتابخانه و موزه ی وابسته ی به آن مرکز نفیس ترین آثار گذشته هستند. در طبقه ی تحتانی این کلیسا مقبره ی بسیاری از پاپ ها و از جمله آخرین پاپ فقید پی دوازدهم قرار گرفته است. «یادداشت مترجم»
14- دانش بالیستیک عبارت است از علم حرکت گلوله و شامل دو قسمت مهم است: اول بالیستیک داخلی که از حرکت گلوله در داخل لوله ی توپ گفتگو می کند و دوم بالستیک خارجی که از حرکت آن در هوا صحبت می دارد. باید دانست که مسئله ی حرکت گلوله در خلاء مسئله ی ساده ای است که درخور دانش آموزان مدارس متوسطه است ولی با در نظر گرفتن مقاومت هوا که بستگی به سرعت گلوله دارد و جهت وزش باد و عوامل دیگر این مطالعه مسائل غامض ریاضی را مطرح می کند. در نتیجه ترقی هواپیمایی وجهه ی این علم به کلی عوض شده است.
«یادداشت مترجم»
15- طرح اولیه ی آونگ بالیستیک عبارت از استوانه ی فلز تو خالی است که آن را از گل مخصوصی پر می کنند و با کمک سیم یا ریسمانی آن را چنان می آویزند که به وضع افقی قرار گیرد. آنگاه با سلاحی که مورد آزمایش است در داخل گل مزبور تیر اندازی می کنند و مقاومت گل گلوله را متوقف می سازد لیکن در نتیجه ی تصادم استوانه ی افقی به دوران در می آید و زاویه ی دوران را به کمک دستگاه مدرجی اندازه می گیرند. رابطه ی ریاضی ما بین این زاویه ی دوران و سرعت گلوله ی رابطه ی ساده ای است که میزان این سرعت را بدست می دهد.
«یادداشت مترجم»
16- جان توپ عبارت از قسمت داخلی لوله است و مقصود آن است که در توپهای قدیمی هنوز انحراف مارپیچی به نام خان که در یکی از یادداشتهای قبل به آن اشاره کردیم وجود نداشته است.
«یادداشت مترجم»
17- متذکر می شویم که کالیبر عموماً با میلی متر اندازه گرفته می شود ولی دراین مقام مؤلف آنها را بر حسب سانتیمتر ذکر کرده است. توپخانه ی صحرایی توپخانه ای است که با کشش اسب و یا نیروی موتور حمل می شود وحال آنکه توپخانه ی کوهستانی که مربوط به دوران جدیدتری است به قطعات مجزا تقسیم می شود که عموماً آن را بر پشت قاطر حمل می کنند.
«یادداشت مترجم»
18- توپخانه ی موضعی از توپهای سنگین تشکیل یافته است. که وضع ثابت دارند و معمولاً بر پایه ای از بتون با سنگری از آجر و احتمالاً بر روی خط آهن متکی می شوند. توپخانه ی ساحلی و توپ برتا در جنگ اول بین المللی از این نوع بوده اند.
«یادداشت مترجم»
19- مقصود از تفرق انحراف ما بین برد متوسط با دور ترین و یا نزدیکترین نقطه ی سقوط می باشد.
«یادداشت مترجم»

منبع: روسو، پی یر، تاریخ صنایع و اختراعات، حسن صفاری، تهران: امیر کبیر، چاپ هشتم، 1390.

 

 



ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
موارد بیشتر برای شما
هشدارها و راهکارهای عملی مقابله با نفوذ و ترفندهای دشمنان
هشدارها و راهکارهای عملی مقابله با نفوذ و ترفندهای دشمنان
قدم به قدم در خانه تکانی و تمیزکاری اتاق خواب
قدم به قدم در خانه تکانی و تمیزکاری اتاق خواب
بهترین جاهای دیدنی لنکاوی، پنانگ و کوالا برای مسافران تور تایلند
بهترین جاهای دیدنی لنکاوی، پنانگ و کوالا برای مسافران تور تایلند
بررسی خطرات متیلن کلراید و معرفی چند جایگزین برای آن
بررسی خطرات متیلن کلراید و معرفی چند جایگزین برای آن
مراسم تدفین سیدحسن نصرالله چگونه انجام می‌شود؟
play_arrow
مراسم تدفین سیدحسن نصرالله چگونه انجام می‌شود؟
دستور اژه‌ای در خصوص دستگیری هر چه سریع تر قاتل دانشجوی دانشگاه تهران
play_arrow
دستور اژه‌ای در خصوص دستگیری هر چه سریع تر قاتل دانشجوی دانشگاه تهران
علت عصبانیت مستکبرین از ایران در کلام رهبر انقلاب
play_arrow
علت عصبانیت مستکبرین از ایران در کلام رهبر انقلاب
12 نکته مهم برای سفر در ماه مبارک رمضان
12 نکته مهم برای سفر در ماه مبارک رمضان
رهبرانقلاب: توانایی ما برای مقابله با تهدیدهای سخت در سطح عالی است
play_arrow
رهبرانقلاب: توانایی ما برای مقابله با تهدیدهای سخت در سطح عالی است
بقائی: انتقال اجباری فلسطینیان توطئه‌ای مردود است
play_arrow
بقائی: انتقال اجباری فلسطینیان توطئه‌ای مردود است
پزشکیان: جایگاه علم و دانایی حد و مرزی ندارد
play_arrow
پزشکیان: جایگاه علم و دانایی حد و مرزی ندارد
دستور اکید رئیس قوه قضاییه در خصوص جرایم خشن
play_arrow
دستور اکید رئیس قوه قضاییه در خصوص جرایم خشن
اژه‌ای: قوه قضاییه ناخواسته در ۲ قطبی‌ها نیفتد
play_arrow
اژه‌ای: قوه قضاییه ناخواسته در ۲ قطبی‌ها نیفتد
چهار ویژگی ممتاز مردم آذربایجان شرقی در کلام رهبر انقلاب
play_arrow
چهار ویژگی ممتاز مردم آذربایجان شرقی در کلام رهبر انقلاب
واکنش بقایی به تهدید ایران توسط نتانیاهو
play_arrow
واکنش بقایی به تهدید ایران توسط نتانیاهو