کبوتران ایران

بازدید : 2756 بار

گنجشک سانان-گنجشک تاغي

نام فارسی : گنجشک تاغي
نام انگلیسی : Saxaul Sparrow
نام عربی : عصفور ساكسول
نام علمی : Passer ammodendri
توضیحات : مشخصات : نر و ماده غیر همشکل پرنده ای است کوچک از خانواده گنجشک، با منقاری کلفت و مخروطی شکل که مانند گونه های دیگر این خانواده با جفت پا و به صورت جهشی روی زمین جابجا می شود و دانه می چیند. دربخش هایی از مناطق نیمه خشک آسیای مرکزی یافت می شود. گنجشک تاغی اندکی بزرگ تر از سایر گنجشک ها به نظر می رسد. و مدت زیادی را لا به لای شاخ و برگ درختچه ها می گذراند. نر و ماده آن پر و بالی خاکستری مایل به نخودی و بالاپوشی به رنگ قهوه ای شنی دارند که رنگ سطح شکمی آن ها روشن تر است پرنده نر درسطح پشتی رگه‌های سیاه پراکنده ای دارد ، تارک ، پس گردن و گلویش سیاه است و یک نوار پهن نخودی مایل به نارنجی در بالا و پشت چشمش دیده می شود نوار ابرویی آن به صورت لکه کوچک سفیدی بر روی خط سیاه چشمیش دیده می شود و نوار بالی سفیدی در زیر شانه هایش به وضوح قابل رؤیت است. پرنده ماده اندکی کوچک تر و تضاد رنگی پر و بالش کمتر است . دمی کوتاه و پاهایی به رنگ نخودی متمایل به صورتی دارند . پرنده نا بالغ به پرنده ماده شبیه تر است و به مرور علائم سیاه زیر گلو و تارک سرش به صورت واضح و متمایز در پرنده نر جوان ظاهر می گردد . حد اقل سه زیرگونه از گنجشک تاغی در نواحی غربی و شرقی و میانه آسیای مرکزی شناخته شده است که نژاد (ammodendri) در نقاط مرکزی ترکمنستان ، ایران ، و احتمالا افغانستان پراکنده می باشند و در فصل زمستان ، به سمت جنوب مهاجرت می کنند نژاد ( stoliczkae )در سرتاسر نوار گسترده حاشیه کویری شرق چین تا غرب مغولستان یافت می شود و (Korejewi) نژاد دیگری است که در قزاقستان و ازبکستان یافت می شود و آن نیز مهاجرتهای کوتاهی به سمت جنوب دارد. رفتار و صدای این پرنده شبیه گنجشک معمولی است.
زیستگاه : بوته زارها و بیشه‌های واقع در بیابان ها و نقاط نیمه خشک . و همچنین در بیشه‌های اطراف رودخانه ها و آبادیها و به خصوص در اطراف درختچه هایی مانند تاغ، صنوبر و یا گز یافت می شود و گاهی اوقات آن را در اطراف شهرک ها و مزارع دانه نیز می توان دید. لانه خود را اغلب در حفره ها و در سوراخ تنه درخت ها و دیوارها می سازد و همچنین لابه لای سنگ ها در دامنه های صخره ای ، کنار هم و یا جدای از هم لانه سازی می کنند و احیانا در لانه های متروک پرندگان دیگر نیز تخم می گذارند.
تغذیه : اغلب ازلا به لای شاخ و برگ درختان و یا از روی زمین دانه ها و بذر های گیاهی را مصرف می کند و یا از برگها و میوه ها تغذیه می کند و هنگام زاد آوری و پرورش جوجه به منظور تکمیل رژیم غذایی، از نرم تنان و بی مهرگان مانند کرم ها و ملخ ها نیز تغذیه می کند
اندازه : 15سانتی متر
سیخک پا : ندارد
چینه دان : دارد
بال : دفيف بودنش بيشتر است (بال زدنش بيشتر است)
حلیت : حلال گوشت (حلیت، از نظر شرعی می باشد ولی شکار یا کشتار این پرنده مطابق قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد)
نقشه پراکندگی
صدای پرنده (mp3)
شما نیاز به فلش پلیر دارید
دریافت فایل فلش پلیر از سایت راسخون : دریافت فایل
تصویر پرنده (flv)
ارسال نظر شما

• با عنایت به اینکه نظرات و پیشنهادات شما کاربران گرامی در بهبود پایگاه تاثیر کاملا موثری ایفا می کند لذا خواهشمند است ما را از نظرات ارزنده ی خود محروم نفرمایید.
• نظر شما پس از بررسی و بازبینی توسط گروه مدیریت برای نمایش در سایت قرار داده می شود.
• نظرات کوتاه مثل "خوب بود" و "عالی بود" و... و نظرات تکراری تائید نمی شوند و امتیازی هم به آنها تعلق نخواهد گرفت.
• متن نظر شما میبایست حداکثر 1024 کاراکتر باشد.
توجه داشته باشید که به سوالاتی که در قسمت نظرات پرسیده میشود، جواب داده نخواهد شد، لطفا پیشنهادات و انتقادات را از طریق ارتباط با ما و سوالات خود را از طریق ارسال سوال و مشاوره ارسال نمایید.