کبوتران ایران

بازدید : 2187 بار

گنجشک سانان-گنجشک بلوچي

نام فارسی : گنجشک بلوچي
نام انگلیسی : Sind Sparrow
نام عربی : عصفور غابات السند
نام علمی : Passer pyrrhonotus
توضیحات : مشخصات: نر وماده متفاوت پرنده ای است کوچک از خانواده گنجشک ، با منقاری کلفت و مخروطی شکل که اغلب با جفت پا و به صورت جهشی روی زمین جابجا می شود و دانه می چیند. این گونه توزیع محدودی در اطراف دره سند پاکستان و قسمتهای جنوبی شاخه های رود سند در منطقه پنجاب دارد و به دلیل زیستگاه آن در این منطقه و ثبت چند بار حضور آن در استان بلوچستان و جنوب شرقی ایران ، به گنجشک سند یا گنجشک بلوچی نام گذاری شده است. نر و ماده آن از نظر شکل ظاهری شباهت زیادی به گنجشک خانگی دارند بجز اینکه به طور قابل ملاحظه ای از آن کوچکترند. پرنده بالغ نر به وسیله تارک خاکستری پررنگ ، پس گردن بلوطی ، گونه‌ها و سطح شکمی سفید مایل به خاکستری و گلوی سیاه که به صورت نواری محدود از چانه به گلو ، مشخص می شود . منقار، خط چشمی و چشمانش سیاه و پاهای نسبتا کوتاهش مایل به نخودی است. در پرواز خط بالی کوتاه و نسبتا واضح و دمگاه خرمایی آن نمایان می گردد تفاوت‌ گنجشک بلوچی نر با نر گنجشک معمولی ، عبارت است از تارک خاکستری کمرنگ‌تر ، سیاهی کمتر روی چانه و گلو ، و رنگ خرمائی و نه خاکستری قسمت پایین پشت و دمگاهش می باشد . پرنده ماده با رنگی یکنواخت تر ، ساده تر و فاقد سیاهی گلو و رنگ بلوطی پس گردنی است . سطح پشتیش قهوه‌ای با رگه های خاکی و سفید و در سطح شکمی سفید چرک می باشد . تارک و دمگاهش قهوه ای کمرنگ و گونه هایش مایل به خاکستری است ، و خط ابرویی کم رنگی از گوشه چشمش به سمت پس گردنش کشیده شده است. و همچنین خط بالی کم رنگی دارد. نیمه فوقانی منقارش میل به خاکستری و نیمه تحتانی متمایل به زرد نخودی است و تفاوتش با ماده گنجشک خانگی در اندازه کوچکتر آن است. پرنده نا بالغ بیشتر به پرنده ماده شبیه است منقارش زرد مایل به خاکستری و فاقد سیاهی گلو می باشد لبه های پایانی منقارش زرد رنگ است و هر چه به بلوغ و بزرگسالی نزدیک تر می شود از زردی کناره های منقار کاسته می شود و پرهای سیاه زیر گلو در پرنده نر واضحتر و پر رنگ تر می شود. در فصل زمستان رنگ پر و بال پرنده نر و ماده تیره تر گشته و در فصل بهار روشن تر و سفیدی گونه ها درخشان تر به نظر می رسد. غالبا در نزدیکی رودخانه ها و تالابها زندگی می کند و در زمستان بوسیله طی کردن مسافت های کوتاهی در شمال غربی گجرات و منطقه بلوچستان واحیانا در امارات عربی نیز دیده می شود. رفتار و صدایش شبیه گنجشک معمولی است ولی به اندازه آن اجتماعی نیست . در فصل زاد و ولد به صورت چندتایی و در فصل زمستان به تعداد بیشتری دیده می شوند. پروازشان سریع و با بالزدنهای قوی همراه است.
زیستگاه : بوته‌زارها ، علف‌های بلند و بیشه‌های آکاسیا ، گز و معمولا در نزدیکی آب . لانه ای گنبدی شکل روی بوته یا درخت می سازد .
تغذیه : غذای عمده آن را بذر چمن و دانه های گیاهی تشکیل می دهد و در فصل زاد و ولد از حشرات نیز جهت پرورش جوجه ها و تکمیل رژیم غذائی خود استفاده می کند
اندازه : 5/12 سانتی متر
سیخک پا : ندارد
چینه دان : دارد
بال : دفيف بودنش بيشتر است (بال زدنش بيشتر است)
حلیت : حلال گوشت (حلیت، از نظر شرعی می باشد ولی شکار یا کشتار این پرنده مطابق قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد)
نقشه پراکندگی
صدای پرنده (mp3)
شما نیاز به فلش پلیر دارید
دریافت فایل فلش پلیر از سایت راسخون : دریافت فایل
تصویر پرنده (flv)
نظرات کاربران
ارسال نظر شما

• با عنایت به اینکه نظرات و پیشنهادات شما کاربران گرامی در بهبود پایگاه تاثیر کاملا موثری ایفا می کند لذا خواهشمند است ما را از نظرات ارزنده ی خود محروم نفرمایید.
• نظر شما پس از بررسی و بازبینی توسط گروه مدیریت برای نمایش در سایت قرار داده می شود.
• نظرات کوتاه مثل "خوب بود" و "عالی بود" و... و نظرات تکراری تائید نمی شوند و امتیازی هم به آنها تعلق نخواهد گرفت.
• متن نظر شما میبایست حداکثر 1024 کاراکتر باشد.
توجه داشته باشید که به سوالاتی که در قسمت نظرات پرسیده میشود، جواب داده نخواهد شد، لطفا پیشنهادات و انتقادات را از طریق ارتباط با ما و سوالات خود را از طریق ارسال سوال و مشاوره ارسال نمایید.