ناشناس
در مجالسی نمیتوانم جلوی غیبت را گرفته یا مجلس را ترک کنم چه کنم؟
با عرض سلام و خسته نباشید.من سعی میکنم اول از همه غیبت نکنم اما نمیتوانم جلوی اطرافیانم را که از غیبت کردن قرار میکنم را بگیرم چون در خیلی مواقع یا مسخره ام میکنند یا گوش نمیکنند یا دعوا مون میشوند حال مانده ام در مجالسی که غیبت میکنند و نمیتوانم جلوی گناه را بگیرم و نمیتوانم مجلس را ترک کنم چه کنم از بار گمان راحت شوم و آیا اگر با صدقه و استغفار برای کسی که عیبش شده آیا باز هم عذاب و عقوبت الهی در آنان در انتظارمان هست ؟
مشاور: محمد علی رضایی
با سلام و احترام
پرسشگر گرامی: اگر همین که آنها شروع به غیبت کردند، و شما تذکر دادی که غیبت نکنید! غیبت حرام است! و با تذکرات شما دیگر غیبت ادامه پیدا نکرد؛ یعنی یا آنها ساکت شدند و یا اینکه شما مجلس غیبت را ترک کردی، و یا اگر امکان نهی از منکر و ترک مجلس نباشد در برخوردت نشان دادی که از کارشان راضی نیستی مانند اینکه چهره ناراحت به خود گرفتی و از آنها روی برگرداندی و...، در گناه غیبت با آنها شریک نخواهی بود. تنها اگر کسی که در مجلس غیبت حضور داشته باشد و با میل و رغبت گوش کند، در گناه غیبت شریک است و آنکه غیبت به طور اتفاقی به گوشش خورده و امکان بازداشتن دیگران از غیبت برای او وجود نداشته است، مشمول گناه نیست.
دلیل اینکه شنونده غیبت در گناه مانند غیبت کننده میباشد؛ این است که هر دوی آنها با رضایت در غیبت مشارکت دارند، و ذهن آنها مشغول به تصورات ناروایی است که مورد نهی است. تنها اختلافشان در این است که یکی گوینده است و دیگری شنونده. یکی با زبان میگوید و دیگری با گوش و با اختیار بد خودش تصورات کذب و حرام غیبت کننده را میپذیرد؛ چرا که با نشستن در مجلس غیبت، نفس انسان با آن فضا انس و الفت پیدا میکند، در نتیجه آثار سوء آن مجلس مانند سم کشنده در روح و روان وی نفوذ میکند.
موفق و پیروز باشید.