ناشناس
برخورد با کودک به هنگام انجام کارهای بد چگونه است؟
با سلام. پسری 4 ساله دارم که در برخی موارد با انجام دادن کارهای بد مرا آزار می دهد. مثل نخوردن غذا به هنگام سفره پهن کردن و عوضش خوردن تنقلات و خوراکی های مضر یا اذیت کردن برادر کوچکتر خود(نوزاد 9 ماهه) یا به هنگام رفتن به خونه پدر بزرگ مقاومت زیادی برای ماندن در خانه آنها و برنگشتن به خانه خودمان نشان می دهد. بارها در خصوص این رفتارها با او صحبت کرده ولی باز هم از او این رفتارها سر می زند. البته گاهی اوقات منجر به عصبانیت من یا اعمال زور و حتی تنبیه مثل کشیدن گوش او شده ام تا بالاخره سر جایش نشسته ولی با این که میدانم این رفتارها غلط است چاره ای دیگر برای مجبور کردن او به ترک این رفتارهای زشت بلد نیستم. راهکار اساسی برای برخورد با این رفتارهای ناشایست چیست؟ ممنون از راهنمایی شما
مشاور: خانم ضیایی
سلام و احترام خدمت شما پرسشگر گرامی. بیان کردید "پسر 4 ساله ای دارید که برخی رفتارهای نامناسب از قبیل نخوردن غذا، اذیت خواهر و... دارد": نوع سبک فرزندپروری و برخوردی که شما بزرگوار با کودک خود دارید در افزایش یا کاهش رفتارهای نامناسب فرزندتان نقش بسزایی دارد. اینکه شما گاهی اوقات مجبور به تنبیه بدنی می شوید تا پسرتان حرف شما را گوش کند شیوه ی مناسبی نیست بلکه در کوتاه مدت موثر است و دوباره تکرار می شود و پیامدهای منفی چون لجبازی، افزایش پرخاشگری، شکاف ارتباطی بین والد-فرزند، احساس حقارت و.. دارد. بنابراین در تربیت فرزند باید دنبال راهکارهای طولانی مدت و اثربخش بود که بسیاری از مفاهیم اخلاقی در کودکان درونی شود.
- بهتر است ابتدا علت این بدغذایی کودک خود را در رفتار و شیوه های فرزندپروری خود پیدا کنید. مثلا برخی مادران بیش از حد نگران غذا خوردن کودک هستند. هنگامی که مادر به صورت افراطی نسبت به تغذیه کامل کودک اظهار نگرانی کند، اصرار بیش از حد به غذا خوردن اشتیاق کودک را از میان می برد و کودک از غذا به عنوان شیوه ای برای جلب توجه استفاده می کند. یعنی کودک وقتی می بیند مادرش غذای مورد علاقه اش را درست نکرده، شروع به لجبازی و بهانه گیری می کند چون می داند با این کارها، می تواند به خواسته ی خود برسد.
- بهترین سبک تربیتی مقتدرانه هست. در شیوه فرزندپروری مقتدرانه، کودک هم توجه و محبت کافی را دریافت میکند و رابطه عاطفی قوی بین فرزند و والدین هست، هم والدین کنترل به موقعی روی رفتار فرزندان دارند و میتوانند قوانین را در خانه پیاده کنند. مثلا یک والد مقتدر زمانیکه فرزندشان بدقلقی می کند می گوید: شام همین است ، اگر گرسنه ای بخور و گرنه لازم نیست سر میز بنشینی. یا مقداری از همان غذا را نگه می دارد وقتی گرسنه اش شد بخورد. و دیگر تنقلاتی در دسترسش قرار نمی دهد که همیشه گزینه ی دومی داشته باشد وگرنه اکثر بچه ها ترجیحشان به تنقلات خواهد بود.
- در مقابل رفتارهای نامناسب و قشرق هایی که راه می اندازد از قبیل مقاومت در خانه مادربزرگ و ...، لازم هست خیلی محکم و مقتدرانه بایستید که ناراحتی کاملا در چهره ی شما مشهود باشد، و به او بگویید حق همچین رفتاری را ندارد و پیامدهای رفتارش را به او گوشزد کنید. مثلا از فعالیت مورد علاقه اش محروم می شود و واقعا هم این کار را انجام دهید.
- بسیاری از انتظاراتی که از کودکان داریم را بهتر است به زبان کودکانه و در قالب قصه و بازی و نمایش برای آن ها شرح دهیم. چون هم برای بچه ها جنبه ی سرگرمی دارد و هم اینگونه بسیاری از رفتارهای صحیح را تمرین می کنند و یاد می گیرند. استفاده از عروسک، اسباب بازی و...برای آموزش بسیار مفید است. و در نهایت، با آمدن فرزند جدید اغلب توجه ها نسبت به او جلب می شود و اندکی حس حسادت فرزند بزرگتر تحریک می شود. بنابراین لازمه دراینباره توجهی بیشتری به پسرتان داشته باشید تا به طرق مختلف دست به جلب توجه منفی نزند.
با آرزوی موفقیت برای شما