ناشناس

حکم مقام معظم رهبری درباره معاملات فارکس چیست؟

سلام. در مورد معاملات فارکس با توجه به حکم آیت الله خامنه ای میشه توضیح بدین ورود به این معاملات چگونه هست؟ الان در دانشگاه ها دارن وبینار آموزشی فارکس برگزار میکنن و جوری نشان داده میشه که این معاملات مشکلی نداره. هم اینکه بعضی از بروکرها بدون فیلتر فعالیت میکنن و هم مدیرانش ایرانی هستند و بعضی از بروکر ها حساب اسلامی دارند. لطفا راهنمایی کنید چون این بازار را دوست دارم و ذهنم خیلی درگیر هستش.
يکشنبه، 16 دی 1403
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: سیدامیرحسین موسوی‌‌ تبار
موارد بیشتر برای شما

ناشناس

حکم مقام معظم رهبری درباره معاملات فارکس چیست؟

ناشناس ( تحصیلات : لیسانس ، 41 ساله )

سلام. در مورد معاملات فارکس با توجه به حکم آیت الله خامنه ای میشه توضیح بدین ورود به این معاملات چگونه هست؟ الان در دانشگاه ها دارن وبینار آموزشی فارکس برگزار میکنن و جوری نشان داده میشه که این معاملات مشکلی نداره. هم اینکه بعضی از بروکرها بدون فیلتر فعالیت میکنن و هم مدیرانش ایرانی هستند و بعضی از بروکر ها حساب اسلامی دارند. لطفا راهنمایی کنید چون این بازار را دوست دارم و ذهنم خیلی درگیر هستش.


مشاور: سیدامیرحسین موسوی‌‌ تبار

با سلام، احترام و تشکر از مراجعه شما به سایت راسخون

به طور کلی حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (حفظه الله) حلیت این معاملات را مشروط به صحت معامله می داند، برای صحت این نوع معاملات باید تحقیق زیادی شود. یعنی جزئیات معامله شرعی کاملا باید رعایت شود.

در ادامه حکم مقام معظم رهبری (مدظله العالی) و بعضی شروط معامله شرعی بیان خواهد شد.


 

مبادله ارزى با ارز دیگر که همجنس هم نیستند چنانچه منع قانونى در میان نباشد اشکال ندارد و سود حاصله نیز حلال است ولى اعتبار دادن کارگزاران به سرمایه معامله‌گر اگر به عنوان قرض دادن به معامله‌گر باشد که قهراً همراه با دریافت سود است، در این صورت چنین معامله‌اى از طرف کارگزار براى معامله‌گر صورت شرعى ندارد. بنا به گفته برخی کارشناسان، کارگزاران بازار معاملات ارز‌های خارجی، دو دسته‌اند:


 

دسته اول: (که اکثر مدعیان کارگزاری از این دسته‌اند)، صرفاً یک صفحه مجازی در فضای اینترنت تشکیل داده‌اند و حضور واقعی در بازار مذکور ندارند، این گروه پول مشتریان را دریافت و برای اهداف و برنامه‌های خود استفاده می‌کنند و فقط یک صفحه اینترنتی برای مشتری اختصاص می‌دهند که مشتری در آن مشغول معاملات ظاهری می‌شود، بنابراین معاملات انجام شده غیر واقعی و باطل است و موجب ملکیت درآمد حاصل شده نمی‌گردد.


 

دسته دوم: کارگزارانی هستند که حضور واقعی در بازار دارند و با پول مشتری اقدام به خرید و فروش ارز می‌کنند، که با رعایت ضوابط شرعی و قانونی، فی نفسه اشکال ندارد، ولی باید به نکات زیر توجه شود:

۱) معاملات باید به صورت خرید و فروش واقعی باشد، بنابراین اگر کسب درآمد صرفاً براساس پیش بینی نوسانات قیمت باشد، مشروع نیست.

۲) معاملات اهرمی که با اعتبار گرفتن از کارگزار انجام می‌شود، اگر ماهیت قرض همراه با سود داشته باشد، ربا و حرام است.


 

استفتاء از مقام معظم رهبری در مورد فارکس

نظر مقام معظم رهبری (مدظله العالی) درمورد بازار فارکس بسته به نوع معاملات انجام شده در این بازار متفاوت است. طبق استفتا از رهبری در مورد فارکس، ایشان فرموده‌اند:

«صحت معاملات در بازار فارکس متوقف بر رعایت ضوابط شرعی و قانونی است.»

همان‌ طور که خواندید، انجام معامله طبق نظر رهبر معظم انقلاب اسلامی درمورد بورس فارکس مجاز است اما باید ضوابط شرعی و قانونی آن را رعایت کرد. نظر مقام معظم رهبری درباره بازار فارکس بسیار روشن است اما برای ابهام ‌زدایی باید با ضوابط شرعی و قانونی انجام این معاملات آشنا شد.


 

آشنایی با ضوابط شرعی و قانونی بازار فارکس

تمام راه‌های کسب درآمد و انجام معامله در اسلام باید طبق قوانین شرعی مشخصی باشند. درصورتی که انجام معاملات در روشی برای کسب درآمد طبق قوانین شرعی دین مبین اسلام نباشد،‌ درآمد حاصله از آن کار حرام و استفاده از آن جایز نیست.


 

1- مشخص‌بودن هویت کارگزاران

سرمایه‌گذاری در بازار فارکس به‌صورت آنلاین و از طریق کارگزاران مجازی صورت می‌گیرد. برخی از این کارگزاران هویت مشخصی ندارند و ممکن است بعد از جلب اعتماد سرمایه‌گذاران، سایت یا کانال مجازی خود را پاک کرده و اقدام به کلاه‌برداری کنند. انجام معاملات بورس فارکس با چنین کارگزارانی طبق قوانین شرعی و قانونی نبوده و غیرمجاز و حرام است.


 

2- ارائه مدارک واقعی به سرمایه‌گذاران

در مواردی ممکن است کارگزاران با هویت واقعی و مشخص در این بازار فعالیت کنند و سرمایه‌گذاران با اعتماد به آن‌ها، مبالغی را برای سرمایه‌گذاری در بازار فارکس در اختیار آن‌ها قرار دهند. برخی از این کارگزاران با جعل سند، به سرمایه‌گذاران مدارکی را ارئه می‌دهند که دارایی‌های آن‌ها در بازار فارکس سرمایه گذاری شده است اما در واقعیت از دارایی‌ آن‌ها در معاملات حرام مانند قمار یا قاچاق استفاده کرده‌اند. در چنین مواردی نیز معاملات فارکس و کسب درآمد از آن حرام است.


 

3- عدم تعیین شرط‌های حرام

برخی از کارگزارها قبل از عقد قراداد، شرط‌هایی مانند قراردادن سرمایه در بانک برای دریافت سود ربا در زمانی که معاملاتی انجام نمی‌شود را تعیین می‌کنند که خلاف شرع است و انجام چنین معاملاتی حرام و خلاف قانون است. افراد نمی‌توانند از سود چنین معاملاتی استفاده کنند؛ چرا که خلاف شرع و قانون است.در برخی موارد هم سرمایه‌گذاران شرط‌های حرامی را بری عقد قرارداد تعیین می‌کنند. برای مثال برخی سرمایه‌گذاران شرط می‌کنند که فقط در سود انجام معاملات سهیم هستند. تعیین چنین شرطی مصداق بارز ربا است و در دین مبین اسلام، ربا یکی از بزرگ‌ترین گناهان می‌باشد.


 

کاربر عزیز، جهت مطالعه بیشتر به لینک زیر مراجعه فرمایید:

https://rasekhoon.net/rmagazine/show/1543524
حکم شرعی فارکس: نگاهی جامع به فتوای مراجع تقلید درباره معاملات فارکس



ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.