ناشناس
حکم کپی برداری و نشر کتاب از نظر آیت الله العظمی مکارم شیرازی چیست؟
سلام. مرجع تقلید من آقای مکارم شیرازی هستند. سوالات زیر ذهنمنو درگیر کرده. لطف کنید واضح و شفاف و با جزئیات به سوالات زیر پاسخ بدهید:
سوال اول: اگر یک فیلم یا عکس یا متن را از یک سایت کپی کنیم و منبع را ذکر کنیم، بازدید آن سایت بیشتر میشود و افراد بیشتری آن سایت را میبینند و درنتیجه وقتی بازدید آن سایت زیاد شود، صاحب سایت میتواند از طریق سایتش کسب درآمد کند. بنابراین وقتی تولید کننده ی یک عکس یا فیلم یا متن، اثرش را در سایتش میگذارد و هیچ متنی درمورد کپی برداری از اثرش در سایتش نمینویسد، آیا جایز است که فیلم و عکس و متن هایی که در سایت است را بدون ذکر منبع، کپی کنیم؟
سوال دوم: اگر از روی یک کتاب روخوانی کنم و صدایم را ضبط کنم:
1. اگر در کتاب ذکرشده باشد که کپی برداری از مطالب ممنوع است: آیا جایز است که بدون اجازه از تولید کننده ی کتاب، صدای ضبط شده ام را انتشار دهم یا بفروشم؟
2. اگر در کتاب هیچ حرفی درمورد کپی برداری از مطالب ذکرنکرده باشد: آیا جایز است که بدون اجازه از تولیدکننده ی کتاب، صدای ضبط شده ام را انتشار دهم یا بفروشم؟
سوال سوم: اگر عین جملات و متن های یک کتاب را حفظ کنم و سپس آنچه را که حفظ کرده ام بگویم و صدایم را ضبط کنم:
1. اگر در کتاب ذکرشده باشد که کپی برداری از مطالب ممنوع است: آیا جایز است که که بدون اجازه از تولید کننده ی کتاب، صدای ضبط شده ام را انتشار دهم یا بفروشم؟
2.اگر در کتاب هیچ حرفی درمورد کپی برداری از مطالب ذکرنکرده باشد: آیا جایزاست که بدون اجازه از تولیدکننده ی کتاب، صدای ضبط شده ام را انتشار دهم یا بفروشم؟
سوال چهارم: اگر در حال سخنرانی باشم و دوربین درحال فیلمبرداری باشد:
1. اگر در یک کتاب ذکرشده باشد که کپی برداری از مطالب ممنوع است: آیا جایز است که بدون اجازه از تولید کننده ی کتاب، برخی از عین جملات کتاب را به زبان بیاورم؟
2.اگر در کتاب هیچ حرفی درمورد کپی برداری از مطالب ذکرنکرده باشد: آیا جایز است که بدون اجازه از تولید کننده ی کتاب، برخی از عین جملات کتاب را به زبان بیاورم؟
سوال پنجم: اگر در سایت نوشته باشد که «کپی برداری از مطالب سایت مجاز است»(توجه کنید:مطالب یعنی متن ها و نوشته ها، بنابراین عکس و فیلم را شامل نمیشود) آیا میتوانیم عکس و فیلم های موجود درآن سایت را هم کپی برداری کنیم؟ یا باید برای کپی برداری از عکس و فیلم ها، جداگانه اجازه کسب کنیم؟
سوال ششم: بازنویسی یعنی اینکه موضوع و مفاهیم یک متن را با جمله بندی متفاوتی بنویسیم به طوری که جمله بندی متن بازنویسی شده با جمله بندی متن اصلی متفاوت باشد.
به عنوان مثال: متن اصلی: «براساس داده های به دست آمده، 50درصد مردم جهان مَرد هستند»/ متن بازنویسی شده: «طبق اطلاعات دریافت شده، نیمی از افراد دنیا آقا هستند».
سوال: اگر صاحب یک سایت یا یک کتاب در سایت یا کتابش ذکر کرده باشد که: «کپی برداری از مطالب ممنوع است». آیا اگر مطالب آن سایت یا کتاب را بازنویسی کنیم میتوانیم مطالب بازنویسی شده را نشر دهیم و کپی کنیم؟
مشاور: قربان منتظمی
سلام. با تشکر از مراجعه شما به سایت راسخون و عذرخواهی بابت تاخیر در پاسخگویی به دلیل وجود مشکلات فنی؛
همراه گرامی راسخون، کل سوالات شما را از دفتر مرجع تقلیدتان مکارم شیرازی پیگیری کردیم و برای هر 6 سوال شما فقط پاسخ زیر را اشاره فرمودند که برای عمل به تمام سوالات طبق پاسخ ذیل باید عمل نمایید:
هر نوع چاپ و تکثیر انواع کتاب و دانلود و کپی فیلم و نرم افزار بدون رضایت صاحبان حق، حرام است و خرید و فروش کتاب و فیلم و نرم افزار تکثیر شده، بدون پرداخت حق مولف و تولید کننده فیلم و نرم افزار، جایز نیست. مگر در صورتی که از کفار حربی باشند و یا طبق قوانین آنها، کشورهایی که قانون کپی رایت را امضا نکرده اند، قابل پیگرد نباشند. پس حق امتیاز محترم است، بنا بر این بدون اجازه صاحب امتیاز دانلود و تکثیر آن و استفاده از آن جایز نیست.
در صورتی که اگر منع نشده باشد و سایت برای دانلود گذاشته باشد و در صورتی که نمی دانید مؤلفین کتاب راضی است یا نه؟ و سایت ها هم به صورت آزاد برای دانلود گذاشته اند، دانلود کردن و استفاده از این نرم افزار ها اشکال ندارد و بنا را بر صحیح بودن کار سایت قرار دهید، یعنی بنا بر این گذاشته می شود که حتما صاحب کتاب راضی یا صاحب نرم افزار یا فیلم راضی بوده است که سایت آن را برای دانلود گذاشته است.