چهارشنبه، 17 دی 1393

پرسش :

در مورد تفضيل نبي مکرم اسلام ـ صلي الله عليه و آله ـ بر ساير انبيا توضيح دهيد.

پاسخ :
خداوند در قرآن کريم مي فرمايد: «وَ رَبُّكَ أَعْلَمُ بِمَن فىِ السَّمَاوَاتِ وَ الْأَرْضِ وَ لَقَدْ فَضَّلْنَا بَعْضَ النَّبِيِّینَ عَلىَ‏ بَعْضٍ» پروردگار تو از حال همه کساني که در آسمان ها و زمين هستند آگاه تر است. ما بعضي از پيامبران را بر بعضي ديگر برتري داده ايم.[1] در اين برتري دادن ها، پيامبران اولوالعزم افضل از تمام پيامبران و در ميان اولوالعزم نيز وجود مقدس خاتم النبيين حضرت محمد ـ صلي الله عليه و آله و سلم ـ از همه پيامبران افضل است.[2]
آري خداوند متعال پيامبر اسلام ـ صلي الله عليه و آله و سلم ـ را به عنوان حبيب الله بر ساير پيامبران فضيلت داد در حديثي از رسول اسلام ـ صلي الله عليه و آله و سلم ـ آمده است که فرمودند: به شش چيز از ديگر پيامبران برتري يافتم. 1. جامع ترين کتاب به من بخشيده شد؛ 2. با ترس دشمنان از من، از فاصله اي برابر يک ماه راهپيمايي نصرت شدم؛ 3. غنائم جنگي بر من حلال شد؛ 4. زمين محل سجود پاکيزه من قرار گرفت؛ 5. به همه آفريدگان مبعوث شدم؛ 6. پيامبري به من پايان يافت.[3]
امير المؤمنين علي ـ عليه السلام ـ مي فرمايد: رسول گرامي اسلام ـ صلي الله عليه و آله و سلم ـ فرمودند: خداوند کسي را با فضيلت تر و گرامي تر از من نيافريده است. عرض کردم: تو افضلي يا جبرئيل؟ فرمودند: خداي تعالي پيامبران را بر ملائکه مقرب فضيلت داده و مرا بر همه پيامبران و رسولان فضيلت داده است.[4]
امام موسي بن جعفر ـ عليه السلام ـ از امير مؤمنان ـ عليه السلام ـ نقل کرده که آن حضرت در پاسخ يهودي مبني بر فضيلت رسول گرامي اسلام ـ صلي الله عليه و آله و سلم ـ بر ساير پيامبران فرمودند: اگر خداوند به ملائکه دستور داد تا بر حضرت آدم ـ عليه السلام ـ سجده کنند، بهتر از آن را بر رسول اسلام عطا نموده است و آن اين که هم خودش بر پيامبر اسلام ـ صلي الله عليه و آله و سلم ـ درود فرستاده و هم ملائکه و تمام مردم با ايمان را تا روز قيامت مأمور کرده که بر آن حضرت درود فرستند و در قرآنش فرمود:
«إِنَّ اللَّهَ وَ مَلَائكَتَهُ يُصَلُّونَ عَلىَ النَّبىِ‏ِّ يَأَيهَُّا الَّذِينَ ءَامَنُواْ صَلُّواْ عَلَيْهِ وَ سَلِّمُواْ تَسْلِيمًا؛ خدا و فرشتگانش بر پيامبر درود مي فرستند، اي کساني که ايمان آورده ايد، بر او درود فرستيد و سلام گوييد و کاملاً تسليم (فرمان او) باشيد».[5]
خداوند استجابت دعاي بنده اش را مشروط کرده بر اين که اول بر پيامبر اسلام ـ صلي الله عليه و آله و سلم ـ درود فرستد. خداوند به هر کسي که بر رسول خدا ـ صلي الله عليه و آله و سلم ـ درود فرستد، ده حسنه داده و ده گناه از او را محو مي سازد.[6]
تنها همین فضلیت رسول اسلام(ص) بر سایر انبیاء کافی است که دین او بدون هیچگونه تحریف و انحرافی تا قیامت دوام دارد و نیز امامان معصوم جانشینان این پیامبر هستند که همگی دارای مقام امامت می باشند.

معرفي منابع جهت مطالعه بيشتر:
1ـ شيخ مفيد، جواب الکرماني في فضل النبي ـ صلي الله عليه و آله و سلم ـ علي سائر الانبياء.
2ـ محمد بن علي قطيفي، تفضيل نبينا و آله الطاهرين علي جميع الانبياء و المرسلين.

پی نوشتها:
[1] . اسراء / 55 .
[2] . طيب، عبدالحسين، اطيب البيان في تفسير القرآن، تهران، نشر اسلام، 1378ش، ج8، ص271.
[3] . گروهي از مترجمان؛ تفسير هدايت (ترجمه تفسير من هدي القرآن)، مشهد، نشر آستان قدس رضوي، 1377ش، ج6، ص246.
[4] . لاهيجي، محمد، تفسير شريف لاهيجي، تهران، نشر داد، 1373ش، ج2، ص812.
[5] . احزاب / 56.
[6] . نوري، حسين، مستدرک الوسائل، قم، نشر موسسه آل البيت، چاپ دوم، 1408ق، ج5، ص333، باب 31.
منبع: اندیشه قم