چهارشنبه، 20 اسفند 1393

پرسش :

عالم ذر چیست؟

پاسخ :
«عالم ذر» یا «عالم میثاق» عبارت از زمان، مرحله، صحنه، موطن و یا جهانى قبل این جهان است که خداوند متعال تمام انسایى را که از صلب حضرت آدم علیه السلام مى‏‌ باشند به صورت زرّات ریزى خارج نموده و بعد از تعلق ارواح به آن ذرات، از آنان میثاق و عهد بر ربوبیت خویش و نبوت انبیاى الهى و ولایت ائمه‏ ى معصومین علیهم السلام را اخذ فرموده است.
در این که این اخذ میثاق درجه عالمى و یا چه مرحله‏ اى رخ داده و کیفیت آن چگونه بوده است در ابتدا پاسخ روشنى از آیات قرآن کریم به دست نمى‏ آوریم، روایات تشیع و تسنن هم با وجود کثرت، نتیجه‏ ى قطعى و نهایى را به سادگى ارائه ننموده و بدین خاطر، آرا و نظرات متفاوتى از سوى مفسرین و متکلمین و دانشمندان اسلامى پیرامون عالم ذر بیان گردیده است که در مجموع، آیات و روایاتى که پیرامون این عالم و میثاق، و خلقت و طینت انسان‏‌ها در دسترس مى‏ باشند میدان وسیعى راحت بررسى و پژوهش فراهم آورده است، ولى آنچه از مجموعه‏ ى آیات و روایات و نظرات، نصیب ما مى‏ گردد چنین است که ذات اقدس اله توفیق معاینه و شهود ربوبیت خویش را به تمام انسان‏ها عطا نموده و هر یک از آنان نوعى معرفت شهودى و حضورى به پروردگار خویش را داشته ‏اند، هر چند ممکن است بر اثر اشتغالات، نسبت به این معرفت و شهود دچار غفلت و فراموشى بگردند.
ادله اثبات عالم ذر (یا عوالم ذر) مجموعه ‏اى گرانبها از آیات و روایات مى‏ باشند، که با تدبر و جمع بندى آن‌ها درهاى بسیارى به روى مشتاقان معارف الهى باز خواهد کرد.
منبع: www.islamquest.net