دوشنبه، 31 فروردين 1394

پرسش :

پيامبر خدا چند همسر داشت؟

پاسخ :
مقدمه:
پيامبر(صلي الله عليه وآله) تا 25 سالگي مجرد بودند و بعد از آن با حضرت خديجه سلام الله عليها ازدواج كردند. زندگي مشترك پيامبر با ايشان 20 سال طول كشيد و تا ايشان زنده بود رسول خدا همسر ديگري اختيار نكرد. يعني تا حدود 55 سالگي تنها يك همسر داشتند. و بعد از آن به دلايل گوناگون از جمله فرهنگ قبيله اي عرب (كه در آن چند همسري و ارتباط با قبايل گوناگون رواج داشت) و بعضي از اقتضائات ديگر، ازدواج هاي متعددي نمودند.
تعداد همسران پيامبر
مورخان در تعداد زنان پيامبر(صلي الله عليه وآله) اختلاف نظر دارند.
برخي مانند ابن هشام تعداد آنان را سيزده[1] و بعضي مانند مسعودي [2]و ذهبي[3] پانزده و كساني مثل حاكم نيشابوري[4] و ابن سعد[5] تا هجده نفر دانسته‌اند.
برخي مورخان معاصر نيز با جمع زدن تعداد زنان ذكر شده به ارقام جديدي دست مي‌يابند!
سبب اين اختلاف و بالا رفتن تعداد همسران پيامبر خدا آن است كه بعضي از مورخان، آن تعداد از زناني را كه كنيز آن حضرت محسوب مي شدند (مثل ماريه قبطيه و ...) جزو همسران تلقّي كرده‌اند. اين افراد بعلاوه تعدادي كه به عللي از پيامبر (صلي الله عليه وآله) جدا شدند آمار متفاوتي را در اختيار ما قرار خواهد داد.
اما اگر بخواهيم آمار مورد اعتماد و مورد اتّفاق مورخان بزرگ شيعه و اهل سنت را ارائه دهيم بايد بگوييم:
اولا: تعداد همسران پيامبر (صلي الله عليه وآله) تا زمان تحريم انتخاب همسر ـ كه با نزول آيه 52 سوره احزاب اعلام گرديد و پيامبر (صلي الله عليه وآله) با آنها ازدواج كرد ـ يازده نفر بودند. اسامي اين يازده نفر از اين قرار است: خديجه، سوده، عايشه، زينب دختر خزيمه، حفصه، امّ سلمه، زينب دختر جحش، جويريه، امّ حبيبه، صفيه و ميمونه.
ثانياً: از ميان يازده زن مورد اشاره حضرت خديجه كبرا و زينب دختر خزيمه در زمان حيات پيامبر(صلي الله عليه وآله) از دنيا رفته بودند در نتيجه هنگام رحلت آن بزرگوار، 9 تن از همسران آن حضرت زنده بودند.

پي نوشت:
[1] . ابن هشام، السيرة النبوية، بيروت، داراحياء التراث العربى، ج 4، ص 293.
[2]. مسعودى، مروج الذهب و معادن الجوهر، انتشارات الشريف الرضى، 1380، ج 3، ص 23.
[3] . ذهبى، تاريخ الاسلام و وفيات المشاهير و الاعلام، چ سوم، بيروت، دارالكتاب العربى، 1415 ق، ج 2، ص 592ـ599.
[4] . حاكم نيشابورى، المستدرك على الصحيحين، بيروت، دارالكتب العلميه، 1411 ق، ج 4، ص 3ـ4.
[5] . ابن سعد، الطبقات الكبرى، بيروت، دار صادر، 1377 ق، ج 8، ص 52.
منبع:سایت انوار طاها