چهارشنبه، 2 ارديبهشت 1394

پرسش :

چه چيزهايی عقل را افزون می كند و استحكام می بخشد؟

پاسخ :
رسول اللّه‏ صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
الحِجامَةُ تَزيدُ العَقلَ ، وتَزيدُ الحافِظَ حِفظاً .
پيامبر خدا صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
حِجامت ، عقل را افزون مى‏كند و بر قدرت حافظه مى‏افزايد.
مكارم الأخلاق ، جلد 1 ، صفحه 174 ، حديث 518 ، بحار الأنوار ، جلد 62 ، صفحه 126 ، حديث 82؛ سنن ابن ماجة ، جلد 2 ، صفحه 1154 ، حديث 3488 ، المستدرك على الصحيحين ، جلد 4 ، صفحه 234 ، حديث 7479 كلاهما نحوه ، الفردوس ، جلد 2 ، صفحه 154 ، حديث 2781 كلّها عن ابن عمر دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 244
**********
الإمام عليّ عليه‏السلام :
إنَّ الحِجامَةَ تُصَحِّحُ البَدَنَ ، وتَشُدُّ العَقلَ .
امام على عليه‏السلام :
حِجامت ، بدن را صحّت مى‏دهد و عقل را استحكام مى‏بخشد.
الخصال ، صفحه 611 ، حديث 10 عن أبي بصير ومحمّد بن مسلم عن الإمام الصادق عن آبائه عليهم‏السلام ، تحف العقول ، صفحه 100 وفيه «تُصِحُّ» بدل «تُصَحِّحُ» ، بحار الأنوار ، جلد 62 ، صفحه 114 ، حديث 18 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 244
**********
الإمام الصادق عليه‏السلام :
إنّا لَنَبدَأُ بِالخَلِّ عِندَنا ، كَما تَبدَؤونَ بِالمِلحِ عِندَكُم ؛ فَإِنَّ الخَلَّ لَيَشُدُّ العَقلَ .
امام صادق عليه‏السلام :
ما با سركه آغاز مى‏كنيم ، چنان كه شما با نمك آغاز مى‏كنيد؛ چرا كه سركه ، عقل را استحكام مى‏بخشد.
الكافي ، جلد 6 ، صفحه 329 ، حديث 5 ، المحاسن ، جلد 2 ، صفحه 283 ، حديث 1915 كلاهما عن إسماعيل بن جابر ، مكارم الأخلاق ، جلد 1 ، صفحه 413 ، حديث 1399 ، بحار الأنوار ، جلد 66 ، صفحه 398 ، حديث 16 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 244
**********
الإمام الرضا عليه‏السلام :
السَّدابُ يَزيدُ في العَقلِ .
امام رضا عليه‏السلام :
سُداب ، عقل را افزون مى‏كند.
الكافي ، جلد 6 ، صفحه 367 ، حديث 1 ، المحاسن ، جلد 2 ، صفحه 322 ، حديث 2088 ، مكارم الأخلاق ، جلد 1 ، صفحه 391 ، حديث 1321 وزاد في ذيله «غير أنّه ينثر ماء الظهر» ، بحار الأنوار ، جلد 66 ، صفحه 241 ، حديث 1 ، دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 246 سَداب: سذاب. سداب‏ها، دسته‏اى از تيره سدابيان‏اند و مهم‏ترين نوع آن ، سداب كوهى است ، داراى برگ‏هاى باريك و بسيار متعفّن كه براى گريزاندن حشرات به‏كار مى‏رود. گياهى دارويى مانند پودنه است كه خوردن آن ، دفع قوّت باه و مباشرت مردان و اسقاط حمل زنان مى‏كند. در يونانى آن را «فيجن» و در تنكابن و ديلم ، «پيم» مى‏نامند (ر. ك: لغت‏نامه دهخدا) .
**********
الكافي :
عَن مُحَمَّدِ بنِ عَمرِو بنِ إبراهيمَ عَن أبي جَعفَرٍ أو أبِي الحَسَنِ عليهماالسلام ، قالَ : ذُكِرَ السَّدابُ فَقالَ : أما إنَّ فيهِ مَنافِعَ : زِيادَةٌ فِي العَقلِ ، وتَوفيرٌ فِي الدِّماغِ ؛ غَيرَ أنَّهُ يُنتِنُ ماءَ الظَّهرِ .
الكافى- به نقل از محمّد بن عمرو بن ابراهيم ، از امام باقر عليه‏السلام يا امام كاظم عليه‏السلام: [نزد او] از سداب نام برده شد. فرمود: «بدانيد كه در آن ، منافعى است: افزودن بر عقل و فراوان ساختن هوش ، هر چند كه آبِ كمر را بدبو مى‏كند».
الكافي ، جلد 6 ، صفحه 368 ، حديث 2 ، بحار الأنوار ، جلد 66 ، صفحه 241 ، حديث 4 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 246
**********
الإمام الرضا عليه‏السلام
- في ذِكرِ فَوائِدِ السِّلقِ: يَشُدُّ العَقلَ ، ويُصَفِّي الدَّمَ .
امام رضا عليه‏السلام
- درباره فوايد چغندر: عقل را استحكام مى‏بخشد و خون را تصفيه مى‏كند.
المحاسن ، ج2 ، صفحه 327 ، حديث 2110 ، بحار الأنوار ، جلد 66 ، صفحه 217 ، حديث 7 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 246
**********
الإمام الباقر عليه‏السلام :
السِّواكُ يَذهَبُ بِالبَلغَمِ ، ويَزيدُ فِي العَقلِ .
امام باقر عليه‏السلام :
مسواک زدن ، بَلغَم را مى‏بَرَد و عقل را افزون مى‏كند.
ثواب الأعمال ، صفحه 34 ، حديث 3عن يحيى أبي البلاد دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 246
**********
رسول اللّه‏ صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
عَلَيكُم بِالفَرفَخِ ؛ فَهِيَ المِكيَسَةُ ؛ فَإِنَّهُ إن كانَ شَيءٌ يَزيدُ فِي العَقلِ فَهِيَ .
پيامبر خدا صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
بر شما باد خُرفه ، كه زيركى دهد و اگر تنها يك چيز باشد كه عقل را افزون مى‏كند ، همان است.
المحاسن ، جلد 2 ، صفحه 323 ، حديث 2094 عن حمّاد بن زكريّا ، مكارم الأخلاق ، جلد 1 ، صفحه 390 ، حديث 1314 وليس فيه «فهي المكيسة» و كلاهما عن الإمام الصادق عليه‏السلام ، بحار الأنوار ، جلد 66 ، صفحه 234 ، حديث 3 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 246
**********
رسول اللّه‏ صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
عَلَيكُم بِالقَرعِ ؛ فَإِنَّهُ يَزيدُ فِي العَقلِ ، ويُكَبِّرُ الدِّماغَ .
پيامبر خدا صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
بر شما باد كدو؛ چرا كه عقل را افزون سازد و مغز را بزرگ مى‏كند.
شُعب الإيمان ، جلد 5 ، صفحه 102 ، حديث 5947 عن عطاء ، كنز العمّال ، جلد 10 ، صفحه 44 ، حديث 28276 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 246
**********
الإمام عليّ عليه‏السلام :
كُلُوا الدُبّاءَ ؛ فَإِنَّهُ يَزيدُ فِي الدِّماغِ .
امام على عليه‏السلام :
كدو بخوريد؛ چرا كه مغز را افزون مى‏كند.
الخصال ، صفحه 632 ، حديث 10 عن أبي بصير ومحمّد بن مسلم عن الإمام الصادق عن آبائه عليهم‏السلام ، تحف العقول ، صفحه 122 ، بحار الأنوار ، جلد 66 ، صفحه 225 ، حديث 1 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 248
**********
رسول اللّه‏ صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
عَلَيكُم بِالكَرَفسِ ؛ فَإِنَّهُ إن كانَ شَيءٌ يَزيدُ فِي العَقلِ فَهُوَ هُوَ .
پيامبر خدا صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
بر شما باد كرفس؛ چرا كه اگر بنا بود تنها يك چيز عقل را افزون كند ، آن ، همين بود.
طبّ النبيّ صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم ، صفحه 11 ، بحار الأنوار ، جلد 62 ، صفحه 300 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 248
**********
رسول اللّه‏ صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
أطعِموا نِساءَكُم الحَوامِلَ اللُّبانَ ؛ فَإِنَّهُ يَزيدُ في عَقلِ الصَّبِيِّ .
پيامبر خدا صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
به زنان آبستن خود ، كُندُر بدهيد؛ چرا كه عقل كودک را افزون مى‏كند.
مكارم الأخلاق ، جلد 1 ، صفحه 423 ، حديث 1439 ، بحارالأنوار ، جلد 66 ، صفحه 444 ، حديث 8 ؛ الفردوس ، جلد 1 ، صفحه 101 ، حديث 331 عن ابن عمر دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 248
**********
رسول الله صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
عَلَيكُم بِاللُّبانِ ؛ فَإِنَّهُ . . . يَزيدُ في العَقلِ ، ويُذَكِّي الذِّهنَ ، ويَجلُو البَصَرَ ، ويُذهِبُ النِّسيانَ .
پيامبر خدا صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
بر شما باد كُندُر؛ چرا كه... عقل را افزون مى‏كند ، ذهن را ذكاوت مى‏دهد ، چشم را جلا مى‏بخشد و فراموشى را از ميان مى‏بَرَد.
طبّ النبيّ صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم ، صفحه 6 ، بحار الأنوار ، جلد 62 ، صفحه 294 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 248
**********
الإمام الرضا عليه‏السلام :
اِستَكثِروا مِنَ اللُّبانِ وَاستَبقوهُ وَامضَغوهُ ، وأحَبُّهُ إلَيَّ المَضغُ ؛ فَإِنَّهُ يَنزِفُ بَلغَمَ المَعِدَةِ ويُنَظِّفُها ، ويَشُدُّ العَقلَ ، ويُمرِئُ الطَّعامَ .
امام رضا عليه‏السلام :
فراوان كُندُر بخوريد ، آن را در دهان نگه داريد و بِجَويد. براى من ، جويدن آن ، دوست‏داشتنى‏تر است؛ بلغمِ معده را مى‏زدايد و آن را تميز مى‏كند ، عقل را استحكام مى‏بخشد و غذا را مى‏گوارَد.
مكارم الأخلاق ، جلد 1 ، صفحه 423 ، حديث 1442 ، بحار الأنوار ، جلد 66 ، صفحه 444 ، حديث 8 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 248
**********
الإمام الصادق عليه‏السلام :
اللَّحمُ يُنبِتُ اللَّحمَ ويَزيدُ فِي العَقلِ ، ومَن تَرَكَ أكلَهُ أيّاماً فَسَدَ عَقلُهُ .
امام صادق عليه‏السلام :
گوشت ، گوشت مى‏رويانَد و بر عقل مى‏افزايد؛ و هر كس آن را چند روز وا گذارد ، عقلش تباه شود.
طبّ الأئمّة لابني بسطام ، صفحه 139 ، بحار الأنوار ، جلد 66 ، صفحه 72 ، حديث 68 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 248
**********
الكافي عن محمّد بن عليّ الهمداني :
إنَّ رَجُلاً كانَ عِندَ الرِّضا عليه‏السلام بِخُراسانَ ، فَقُدِّمَت إلَيهِ مائِدَةٌ عَلَيها خَلٌّ ومِلحٌ ، فَافتَتَحَ عليه‏السلام بِالخَلِّ فَقالَ الرَّجُلُ : جُعِلتُ فِداكَ ! أمَرتَنا أن نَفتَتِحَ بِالمِلحِ؟ !
فَقالَ : هذا مِثلُ هذا - يَعنِيالخَلَّ - وإنَّ الخَلَّ يَشُدُّ الذِّهنَ ، ويَزيدُ فِي العَقلِ .
الكافى- به نقل از محمّد بن على همدانى: مردى در خراسان ، نزد امام رضا عليه‏السلام بود. در اين هنگام ، نزد ايشان سفره‏اى گستردند كه در آن ، سركه و نمک بود. امام عليه‏السلام با سركه آغاز كرد. آن مرد گفت: فدايت شوم! به ما فرموده‏اى كه با نمك ، آغاز كنيم.
فرمود: «اين ، همانند آن (يعنى نمك) است. سركه ، ذهن را استحكام مى‏بخشد و عقل را افزون مى‏كند».
الكافي ، جلد 6 ، صفحه 329 ، حديث 4 ، المحاسن ، جلد 2 ، صفحه 286 ، حديث 1931 ، بحار الأنوار ، جلد 66 ، صفحه 303 ، حديث 14 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 250
**********
الإمام الرضا عليه‏السلام :
مَن أرادَ أن يُقِلَّ نِسيانَهُ ويَكونَ حافِظاً ، فَليَأكُل في كُلِّ يَومٍ ثَلاثَ‏قِطَعِ زَنجَبيلٍ مُرَبّىً بِالعَسَلِ ، ويَصطَنِعُ بِالخَردَلِ مَعَ طَعامِهِ فيكُلِّ يَومٍ.
ومَن أرادَ أن يَزيدَ في عَقلِهِ ، فلا يَخرُج كُلَّ يَومٍ حَتّى يَلوكَ عَلَى الرِّيقِ ثَلاثَ هَليلَجاتٍ سودٍ مَعَ سُكَّرٍ طَبَرزَدٍ .
امام رضا عليه‏السلام :
هر كس بخواهد فراموشى‏اش كم شود و داراى حافظه‏اى قوى شود ، هر روز ، سه قطعه زَنْجَبيل به عسل درآميخته بخورد و در هر روز ، با غذاى خويش ، چيزى كه با خَرْدَل تهيه شده نيز ميل كند. هر كس هم بخواهد عقل وى افزون شود ، هيچ روزى از خانه بيرون نرود ، مگر پس از آن كه ناشتا ، سه هليله سياه با شكر طَبَرزَد بِجَوَد.
في بحار الأنوار : «يصطبغ» بدل «يصطنع».في بحار الأنوار : «ومن أراد أن يزيد في عقله يتناول كلّ يوم ثلاثْ هليلجات بسكر ابلوچ».طبّ الإمام الرضا عليه‏السلام ، صفحه 36 ، بحار الأنوار ، جلد 62 ، صفحه 324 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 258 خَردَل: گياهى از تيره چليپاييان (صليبيان) كه دو نوعِ سفيد و سياه دارد. برگ‏هايش شبيه برگ تُرُب ، ولى كوچك‏تر از آن و داراى گل‏هاى زرد و دانه‏هاى ريز و قهوه‏اى و طعمِ تند است. دانه‏هاى آن را پس از كوبيدن در آب يا سركه ، خمير مى‏كنند و با غذا ، جهت تحريك اشتها تناول كنند. تخم سپندان ، اسپندان ، حب الرشاد (فرهنگ معين) .. در طبّ الإمام الرضا عليه‏السلام ، بخش دوم روايت ، چنين آمده است : «هر كس بخواهد عقل وى افزون شود ، هر روز سه هليله با شكر بلوچ بخورد» .
www.hadithcity.com