سه‌شنبه، 5 خرداد 1394

پرسش :

آيا می توانيم هر چه را بيمار هوس كرد، به او بدهيم؟

پاسخ :
سنن ابن ماجة عن ابن عبّاس :
إنَّ النَّبِيَّ صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم عادَ رَجُلاً ، فَقالَ : ماتَشتَهى؟
قالَ : أشتَهي خُبزَ بُرٍّ .
قالَ النَّبِيُّ صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم : مَن كانَ عِندَهُ خُبزُ بُرٍّ فَليَبعَث إلى أخيهِ .
ثُمَّ قالَ النَّبِيُّ صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم : إذَا اشتَهى مَريضُ أحَدِكُم شَيئاً فَليُطعِمهُ .
سنن ابن ماجة - به نقل از ابن عبّاس: پيامبر خدا ، مردى را عيادت كرد و از او پرسيد : «چه ميل دارى؟» .
گفت : نان گندم ، دوست دارم .
پيامبر صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم فرمود : «هر كس نان گندمى دارد ، براى برادر خويش بفرستد» .
سپس فرمود : «اگر بيمارى از بيمارانتان ، چيزى را هوس كرد ، آن را به وى بخورانيد» .
سنن ابن ماجة ، جلد 1 ، صفحه 463 ، حديث 1439 وج 2 ، صفحه 1138 ، حديث 3440 ، كنز العمّال ، جلد 10 ، صفحه 15 ، حديث 28141 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 182

*******
الفقه المنسوب للإمام الرضا عليه‏السلام :
أروي أنَّ الصِّحَّةَ وَالعِلَّةَ يَقتَتِلانِ فِي الجَسَدِ ؛ فَإِن غَلَبَتِ العِلَّةُ الصِّحَّةَ استَيقَظَ المَريضُ ، وإن غَلَبَتِ الصِّحَّةُ العِلَّةَ اشتَهَى الطَّعامَ ، فَإِذَا اشتَهَى الطَّعامَ فَأَطعِموهُ فَلَرُبَّما فيهِ الشِّفاءُ .
الفقه المنسوب للإمام الرضا عليه‏السلام :
روايت مى‏كنم كه تن‏درستى و بيمارى در بدن با همديگر ، پيكار مى‏كنند . پس اگر تن‏درستى بر بيمارى چيرگى يابد ، بيمار از بستر برمى‏خيزد ؛ اما اگر بيمارى بر تن‏درستى چيره شود ، بيمار ، اشتهاى به غذا پيدا مى‏كند . اگر او اشتها پيدا كرد ، به او بخورانيد ، شايد كه شفايش در همان باشد .
الفقه المنسوب للإمام الرضا عليه‏السلام ، صفحه 347 ، بحار الأنوار ، جلد 62 ، صفحه 261 ، حديث 14 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 184