سه‌شنبه، 5 خرداد 1394

پرسش :

چه انفيه‌ای عطسه را كم می‌كند؟

پاسخ :
مكارم الأخلاق عن أبي بصير عن الإمام الصادق عليه‌‏السلام:
كَثرَةُ العُطاسِ يَأمَنُ صاحِبهُ مِن خَمسَةِ أشياءَ:
أوَّلُها: الجُذامُ.
وَالثّانِي: الرّيحُ الخَبيثَةُ الَّتي تَنزِلُ فِي الرَّأسِ وَالوَجهِ.
وَالثّالِثُ: يَأمَنُ نُزولَ الماءِ فِي العَينِ.
وَالرّابِعُ: يَأمَن مِن شِدَّةِ الخَياشيمِ.
وَالخامِسُ: يَأمَنُ مِن خُروجِ الشَّعرِ فِي العَينِ.
قالَ: وإن أحبَبتَ أن يَقِلَّ عُطاسُك فَاستَعِط بِدُهنِ المَرزَنجوشِ.
قُلتُ: مِقدارُ كَم؟
قالَ: مِقدارُ دانِقٍ.
قالَ: فَفَعَلتُ ذلِكَ خَمسَةَ أيّامٍ فَذَهَبَ عَنّي.

مكارم الأخلاق - به نقل از ابو بصير ، از امام صادق عليه‌‏السلام: فراوانى عطسه، شخص را از پنج چيز، ايمن مى‏‌سازد:
نخستين آنها جذام است؛
دوم، بادهاى بدخيمى كه در سر و صورت جاى مى‌‏گيرد؛
سوم آن كه مايه ايمنى از جاى گرفتن آب در چشم مى‌‏شود؛
چهارم آن كه از سختى حفره‌‏هاى بينى، مصونيت مى‏‌دهد؛
و پنجم آن كه از بيرون آمدن مو از چشم، ايمنى مى‏‌دهد.

فرمود: «اگر دوست داشتى كه عطسه‏‌ات كم شود، با روغن مرزنجوش، انفيه كن».
پرسيدم: چه مقدار؟
فرمود: «به اندازه يک دانگ*».
راوى گويد: اين كار را پنج روز انجام دادم و [عارضه‏‌ام] از ميان رفت.

* دانگ يا دانق، واحد اندازه‏‌گيرى وزن، پول و حجم بوده و غالبا وقتى به عنوان واحد وزن به كار مى‌‏رود، معادل نصف مثقال است. (ر.ک: اوزان و مقياس‌ها در اسلام، هينس: صفحه 16 و 17). اين مقدار را معادل هشت دانه جو نيز دانسته‌‏اند. (ر.ک: الأوزان والمقادير، إبراهيم سليمان: صص22ـ26). قطعه‌‏چى نيز اين مقدار را با واحدهاى معيار امروزين سنجيده و آن را معادل 496/0 گرم دانسته است. (ر.ک: معجم لغة الفقهاء: ص449).

مكارم الأخلاق، جلد 2، صفحه 165، حديث 2408 ؛ بحار الأنوار، جلد 76، صفحه 52، حديث 1 ؛ دانش نامه احاديث پزشكی: 1 / 288