چهارشنبه، 6 خرداد 1394

پرسش :

هزار اسپند چه خواصی دارد؟

پاسخ :
الإمام عليّ عليه‏السلام :
ما مِن شَجَرَةِ حَرمَلٍ نَبَتَت إلاّ ومَعَها مَلائِكَةٌ يَحرُسونَها ، حَتّى تَصِلَ إلى مَن وَصَلَت . وفي أصلِ الحَرمَلِ نُشرَةٌ ، وفي فَرعِهِ شِفاءٌ مِنِ اثنَينِ وسَبعينَ داءً .
امام على عليه‏السلام :
هيچ بوته‏اى از بوته‏هاى هزار اسپند نمى‏رويد ، مگر اين كه فرشتگانى با آن هستند و آن را تا هنگامى كه بِدان كس كه مى‏رسد ، برسد ، حفاظت مى‏كنند . ريشه هزار اسپند ، نشاط‏آور و شاخه آن ، درمان هفتاد و دو درد است .
دعائم الإسلام ، جلد 2 ، صفحه 150 ، حديث 535 ، الجعفريّات ، صفحه 244 عن الإمام الكاظم عن آبائه عنه عليهم‏السلام وفيه «سيرة» بدل «نشرة» دانش نامه احاديث پزشكي : 2 / 284
*******
الإمام الصادق عليه‏السلام
- وسُئِلَ عَنِ الحَرمَلِ وَاللُّبانِ: أمَّا الحَرمَلُ ؛ فَإِنَّهُ فَما تَغَلغَلَ لَهُ عِرقٌ فِي الأَرضِ ولاَ ارتَفَعَ لَهُ فَرعٌ فِي السَّماءِ إلاّ وَكَّلَ اللّه‏ُ عز و جل بِهِ مَلَكا ، حَتّى يَصيرَ حُطاما ، أو يَصيرَ إلى ما صارَ إلَيهِ ؛ فَإِنَّ الشَّيطانَ لَيَـتَنَكَّبُ سَبعينَ دارا دونَ الدّارِ الَّتي فيهَا الحَرمَلُ ؛ وهُوَ شِفاءٌ مِن سَبعينَ داءً أهوَنُهُ الجُذامُ ، فَلا يَفوتَنَّكُم .
امام صادق عليه‏السلام - در پاسخ پرسشى درباره هزارْ اسپند و كُنْدُر، فرمودند:
امّا هزارْ اسپند ، هيچ ريشه‏اى از آن در زمين فرو نمى‏رود و هيچ شاخه‏اى از آن به آسمان بلند نمى‏شود ، مگر اين كه خداوند عز و جل ، فرشته‏اى را بر آن گمارد تا آن هنگام كه خشك شود يا به سرنوشتى ديگر درآيد . شيطان نيز از خانه‏اى كه در آن هزارْ اسپند است ، هفتاد خانه دور مى‏شود ، و آن ، شفاى هفتاد بيمارى است كه كمترين آنها جذام است . پس مبادا كه آن را از دست بدهيد .
مكارم الأخلاق ، جلد 1 ، صفحه 404 ، حديث 1377 ، طبّ الأئمّة لابني بسطام ، صفحه 68 نحوه ، بحار الأنوار ، جلد 62 ، صفحه 234 ، حديث 4 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 504
*******
طبّ الأئمّة عن أبي بصير :
شَكا عَمرٌو الأَفرَقُ إلَى الباقِرِ عليه‏السلام تَقطيرَ البَولِ .
فَقالَ : خُذِ الحَرمَلَ وَاغسِلهُ بِالماءِ البارِدِ سِتَّ مَرّاتٍ ، وبِالماءِ الحارِّ مَرَّةً واحِدَةً ، ثُمَّ يُجَفَّفُ فِي الظِّلِّ ، ثُمَّ يُلَتُّ بِدُهنِ جُلٍّ خالِصٍ ، ثُمَّ يُستَفُّ عَلَى الرِّيقِ سَفّاً ؛ فَإِنَّهُ يَقطَعُ التَّقطيرَ بِإِذنِ اللّه‏ِ تَعالى .
طبّ الأئمّة عليهم‏السلام - به نقل از ابوبصير: عَمْرو اَفْرَق به امام باقر عليه‏السلام از ريزش قطره قطره پيشاب ، اظهار ناراحتى كرد .
فرمودند : «هزارْ اسپند بردار و شش بار با آب سرد و يك بار هم با آب گرم بشوى . سپس ، بايد آن را در سايه خشك كرد ، آن‏گاه قدرى روغن خالص ياسمين بدان درآميخت و آن‏گاه ، سفوفى از آن در حالت ناشتا خورد . به اذن خداوند متعال ، ريزش پيشاب را قطع خواهد كرد» .
طبّ الأئمّة لابني بسطام ، صفحه 68 ، بحار الأنوار ، جلد 62 ، صفحه 188 ، حديث 1 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 596