شنبه، 28 آذر 1394

پرسش :

آیا ژلاتین، پاک است؟ و اگر شک کنیم که استحاله و دگرگونی تحقق یافته است یا نه بدین جهت که درگستردگی وضیقی مفهوم آن، تردید داریم (شبهه مفهومی )آیا استصحاب نجاست ثابق، جاری می‌شود؟

پاسخ :
ژلاتین حیوانی اگر نجاست اصل آن، محرز نباشد مثل آن که احتمال بدهیم از حیوان تذکیه شده فراهم شده است، محکوم به طهارت و پاکی است اما آن را نمی‌توان به خوراکی‌ها زد مگر به اندازه‌ای کم باشد که در آن مستهلک شود و یا معلوم باشد که از حیوان حلال گوشت و تذکیه شده گرفته شده و یا استحاله آن محرز باشد و رد این‌جا فرق نمی‌کند که ژلاتین از اعضایی گرفته شده باشد که حیات در آن‌ها حلول می‌کند مصل غضروف و یا از اعضای فاقد حیات مثل استخوان بنابر احتیاط درآخری، و اگر نجاست اصل ژلاتین محرز ومعلوم باشد کما اینکه بدانیم آن، از حیوان نجس العین و یا از غضروف حیوان تذکیه نشده و یا از استخوان آن حیوان، قبل از شستشو، به دست آمده است در این صورت‌ها ژلاتین فراهم شده به سبب ملاقات با نجس مرطوب، نجس است و جواز استفاده از آن در خوراکی‌ها منوط به احراز استحاله است و این، به عرف برمی‌گردد و ضابطه آن قبلاً یاد آوری شد.
می‌ماند استصحاب، و آن هر چند که در مورد شبهات مفهومی جاری نمی‌شود نه در ذرات خود موضوع و نه در وصف موضوع حکم و نه در خود حکم چنان که درعلم اصول تحقیق شده است ولی از آن جا که موضوع برای نجاست صورت‌های نوعی عرفی است و بقای آن‌ها به نظر عقلا، باقی خواص مهم آن جاست پس شک در تحقیق استحاله از جهت شک در مفهوم آن از حیث وسعت وضیق آن، برمی‌گردد به بقای صورت نوعی به بقای خواص مقوم آن، و چنان چیزی از امور خارجی است و از اجرای استصحاب در مورد آن مانعی وجود دارند و خدا عالم است.

منبع:sistani.org