يکشنبه، 13 دی 1394

پرسش :

1ـ آیا به اجناس مصرفی یا سرمایه‌ای که قسطی هستند خمس تعلق می‌گیرد؟ 2 ـ آیا به هدایای ازدواج دانشجویی که از طرف نهاد در دانشگاه به دانشجویان داده می‌شود خمس تعلق می‌گیرد با توجه به این‌که وجهی به عنوان ثبت نام در ابتدا از دانشجویان گرفته می‌شود؟ 3 ـ آیا اگر شخصی که هدایای ازدواج دانشجویی را دریافت می‌کند مقلد مرجعی باشد که قائل بر تعلق خمس بر هدیه است قبل از این که به آن هدایا که نقدی یا جنسی و یا بن است سال بگذرد به مرجع دیگری که قائل بر تعلق خمس بر هدیه نیست رجوع کند باید طبق فتوای مرجع اول عمل کند یا دوم (خمس بدهد یا نه)؟

پاسخ :
پاسخ سوال:1 ـ مادامی که اقیساط آن را نداده خمس ندارد اما بعد از دادن هر قسطی خمس آن را بدهد.
پاسخ سوال:2 ـ اگر بر آن سال نگذرد خمس ندارد و اگر بعد از گرفتن هدیه آن را در مؤونه صرف نکرد بعد از گذشت یک‌سال بر آن خمس آن را باید بدهد و وجهی را که در ابتدا به عنوان ثبت نام از او گرفته‌اند اگر دوبار به او بر می‌گردانند و یک‌سال از دادن آن گذشته باشد باید خمس آن را هم بدهد.
پاسخ سوال:3 ـ در صورتی‌که ثابت نشود مرجع دوم از متوفی اعلم است باید به فتوای اولی اگر چه فوت کرده باشد عمل کند و به هرحال اگر هدایا را در اثنای سال مصرف کند خمس ندارد.

منبع: sistani.org