چهارشنبه، 16 دی 1394

پرسش :

حکم خریدن ماشین به صورت قسطی چیست، بسیاری از شرکت‌های اتومبیل و نماینده های رسمی شرکت‌ها که اتومبیل های جدید و کارکرده را به صورت قسطی به مشتریان می‌فروشند، هنگامی که مشتری اقدام به خرید قسطی می‌کند این شرکت ها یا نمایندگی ها درخواست او را به وام دهندگانی که با ان‌ها داد و ستد دارند می‌دهند که غالب وام دهنده ها بانک ها و شرکت های بیمه هستند و این شرکت ها به نوبه خود بر اساس مدت زمان بازپرداخت وام ، نسبتی از سود بر این وام ها می‌گیرند، و به صورت طبیعی در صورت عدم بازپرداخت اقساط در مدت زمان تعیین شده دیرکرد بابت تأخیر از مشتریان می‌گیرند. مقدار سود را براساس عوامل مهمی تعیین می‌شود مانند گردش مالی مشتری یا مقدار درآمد او و یا تأخیر نداشتن در پرداخت اقساط، به صورت طبیعی مقدار سودی که کارمندی که حقوق معینی دارد می‌پردازد ۴%، ۳.۵%، و یا ۵% است، و یا بیش‌تر یا کم‌تر از این مقدار، خریدن ماشین با کیفیت ذکر شده چه حکمی دارد؟

پاسخ :
اگر مقصود این است که وام دهندگان ابتدا ماشین را از نمایندگی ها می‌خرند و سپس آن را به صورت قسطی به مشتری می‌فروشند و نسبت سود را جزئی از ثمن معامله قرار می‌دهند این خرید و فروش صحیح است، بله قراردادن جریمه دیرکرد به ازای تأخیر در پراخت اقساط حرام می‌باشد.
و اگر مقصود این است که شرکت‌ها یا نمایندگی های خودرو، خود اقدام به فروش ماشین به مشتری می‌کنند و در مقابل، وام دهندگان قیمت ماشین را به سازندگان خودرو یا نمایندگی های آن می‌پردازند، و از مشتری ماشین به طور اقساط پول بیشتری می‌گیرند حرام است.

منبع: sistani.org