پنجشنبه، 30 ارديبهشت 1395

پرسش :

معمولا مردم در دهات براى حفظ نظام، قوانینى جعل مى کنند. از جمله این که اگر کسى دام‌هاى خود را در زمین، یا مزرعه دیگرى بچراند، و به زراعت دیگران ضرر برساند، مبلغ معیّنى از صاحب دام مى گیرند، در صورت امتناع از پرداخت مبلغ، همان دامى را که ضرر رسانده توقیف نموده، و چنانچه ظرف سه روز جریمه را پرداخت نکند، دام را فروخته، پول جریمه را برداشته، و آن را در موارد نیاز عمومى روستا خرج مى کنند. اوّلا: تعیین چنین قوانین و جرایمى در چنان مواردى مجاز است؟ و ثانیاً در صورت جواز، آیا به جاى هزار تومان پول جریمه در صورت امتناع، مى توانند دام او را بفروشند، و همه پول آن را در مورد نیازهاى عمومى روستا مصرف کنند؟ البتّه باید توجّه داشت که اگر در چنین جاهایى نظم و قوانینى وجود نداشته باشد، صد در صد نظام روستا از بین مى رود، و حقّ ضعفا و یتیمان و بى سر پرستان پایمال مى شود.

پاسخ :
اگر حفظ نظم در آن محیط منوط به این گونه امور است، مانعى ندارد، به شرط این که زیر نظر مجتهد، یا کسى که از طرف او ماذون است، و با رعایت موازین شرع، انجام گیرد. و در هر صورت جرایم باید عادلانه باشد، و زاید بر آن را به صاحبش برگردانند.

منبع: makarem.ir