شنبه، 8 خرداد 1395

پرسش :

خداوند بزرگ یکى است، پیامبر(صلى الله علیه وآله) یکى، و ائمّه اطهار(علیهم السلام) هر کدام در زمان خود یکى بوده، و دستورات آنها نیز یکى بوده است. چرا در زمان فعلى نظر مراجع بزرگوار تقلید درباره موضوعات و مسائل دین متفاوت است، و هر یک از آنان دیدگاه خاصّى دارد؟

پاسخ :
اوّلا، مراجع تقلید در اصول مسایل یک فتوا دارند، و اگر اختلافى هست در جزییّات است. ثانیاً، این اختلاف به خاطر دور ماندن ما از زمان حضرات معصومین(علیهم السلام) است; زیرا روایاتى که از آن بزرگواران نقل شده، به وسیله اشخاصى است که بعضى، آن اشخاص را افراد مطمین، و بعضى ممکن است همه آنها را مطمین ندانند. البتّه مراجع نهایت کوشش خود را در شناخت آنان انجام مى دهند، ولى ممکن است نظر همه یکسان نباشد. به علاوه فهم کلمات معصومین(علیهم السلام) با گذشت این همه زمان آسان نیست، و گاه در آن اختلاف نظر پیدا مى شود. و این، رمز اختلاف فتاواست

منبع: makarem.ir