يکشنبه، 30 خرداد 1395

پرسش :

دو نفر در زمين زراعتى مشترك بوده، و به صورت مشاع از آن بهره مى بردند، امّا يكى از اين دو شريك براى مدّتى سهم خود را در اختيار شريك ديگر قرار مى دهد، و او در تمام اين مدّت بر اساس توافق صورت گرفته روى زمين كار كرده، و پس از دريافت حقّ الزّحمه خود، مابقى را به شريك مى پرداخته، و در مدّتى كه زمين در تصرّف او بوده چندين نهال نيز غرس نموده است. اكنون كه شريكش زمينش را تحويل گرفته، شخص مذكور نسبت به درخت هايى كه در غياب شريكش، كاشته ادّعاى مالكيت نموده، و مدّعى است كه چون نهال ها را وى كاشته، درخت ها مال اوست و شريكش سهمى ندارد امّا شريكش با اين استدلال كه چون نهال ها در زمين مشترك قرار گرفته، و از آب مشترك آبيارى شده و رشد يافته، پس من هم در درخت سهيم هستم. علاوه بر آن، تعدادى از اين نهال ها به صورت خودرو و در لابلاى درختان روييده و شخص فوق در روييدن آنها نقشى نداشته است، و تعدادى ديگر را مالك زمين پس از قطع درختانى كه شريكش كاشته بوده، خود غرس كرده است. لطفاً بفرماييد: چه كسى مالك درختان مذكور است؟

پاسخ :
نهال هاى خودرو متعلّق به هر دو شریک است. و آنچه را آن شریک کاشته متعلّق به خود اوست؛ ولى باید مال الاجاره سهم زمین رفیقش را بدهد واگر رفیقش ناراضى باشد مى تواند از او بخواهد که درخت ها را بکند.

منبع: makarem.ir