دوشنبه، 20 دی 1395

پرسش :

شخصی فراموش می کند که روزه است، لذا قبل از زوال سفر می کند بعد از گذشتن از حد ترخص یادش می آید که روزه دار است آیا روزه اش باطل می شود؟ و آیا حکم روزه مستحب و واجب یکی است؟ و در صورت عدم بطلان آیا باید سریعاً به وطن برگردد؟

پاسخ :
به مجرد خروج از حد ترخص روزه باطل نمی شود مگر واقع سفر هم رخ دهد یعنی حداقل حدود چهل کیلومتر مسافرت رود. در فرض وقوع سفر شرعی روزه اش باطل است مگر در روزه ماه رمضان در صورتی که در شب احتمال سفر را نمی داده است. در غیر این فرض در روزه ماه رمضان اگر سفر کرده و قبل از ظهر می تواند باز گردد باید بنابر احتیاط مراجعت کند و نیّت روزه نماید. در روزه قضا اگر وقتش تنگ است باید در سفر چیزی نخورد و قبل از غروب برگردد و نیّت را تجدید کند. در روزه های متعین دیگر هم بنابر احتیاط واجب قبل از ظهر برگردد و از کارهایی که بر روزه دار حرام است، اجتناب کند ولی اثر صحت را بر آن روزه مترتب نکند.

منبع: zanjani.net