شنبه، 22 مهر 1396

پرسش :

شخصى ملکى را به مبلغ پانصد هزار تومان خریدارى کرد و مبلغ دویست هزار تومان بیعانه به فروشنده پرداخت کرد و فروشنده هم تعهّد کرد که پس از اتمام بنا و دریافت پایان کار از شهردارى، ملک را به خریدار تحویل دهد و بقیه مبلغ را در محضر دریافت نماید. دو سال بعد ملک مزبور آماده و به خریدار تحویل شده ولى خریدار هنوز نتوانسته مجوّز خرید از وزارت مسکن دریافت کند و معامله را در محضر انجام داده و ملک را از مالک به خود منتقل سازد مالک مدعى است « [و به من مى‏گوید:] چون ملک در گرو بانک است و در این مدت بابت کارمزد و جریمه پرداخت و دارایی مالیات بر اجاره گرفته و در این مدت دو سال قیمتها ترقى نموده، بنابراین با پرداخت دویست هزار تومان دو پنجم ملک را مالک هستى یا به قیمت روز دو پنجم ملک خود را خریدارم، یا سه پنجم آن را باید به قیمت روز بخرى!» از حضرت امام تقاضا مى‏‌شود بفرمایند از نظر شرعى چه باید بکنم؟

پاسخ :
اگر معامله به نحو صحیح انجام گرفته، تمام ملک متعلّق به خریدار است و مخارج مزبوره بر عهده کسى است که مقرّرات دولت اسلامى بر عهده او قرار داده است.
منبع: استفتائات امام خمینی(ره)، ج‏2، ص66