دوشنبه، 24 مهر 1396

پرسش :

شخصى خانه‌‏اش را به دیگرى فروخته و صیغه عقد را بایع و مشترى جارى ساخته‌‏‌‌اند ولى نه خانه تحویل گردیده و نه دینارى پول دریافت شده و نه تاریخ تحویل و تحوّل معین شده، بلکه به عرف واگذار شده است. بعد از آن، بایع و مشترى توافق مى‏‌کنند که در روز معینى در دفتر خانه حضور به هم رسانده علاوه بر ثبت معامله، موضوع تحویل خانه هم روشن گردد. ولى به علّتى قهرى در آن روز، مقدور هیچ یک از طرفین معامله نبود. و بعدا بایع مدت مدیدى از حضور معذور بوده است مشترى هم در اثر طول مدت، معامله را فسخ مى‌‌‏‌کند و در این مدت قیمت خانه تنزّل مى‌‏‌نماید و بایع خانه را با بهاى کمترى به دیگرى مى‏فروشد. آیا مشترى ضامن تنزل قیمت خانه هست یا خیر؟ اگر مشترى وجهى را على الحساب به بایع پرداخته باشد حق مطالبه وجه را دارد یا خیر؟

پاسخ :
اگر خیار براى مشترى ثابت بوده، مى‏‌تواند عقد را فسخ کند و وجه پرداختى را مطالبه نماید و تنزل قیمت را ضامن نیست.
منبع: استفتائات امام خمینی(ره)، ج‏2، ص67