دوشنبه، 24 مهر 1396

پرسش :

هرگاه ملک یا خانه یا مغازه‌‏اى را قولنامه بنمایند و مقدارى از آن را پیش قسط بدهند و قرارداد کنند و بقیه آن را رأس مدّت معینى در محضر بپردازند با این شرط که چنانچه رأس موعد یکى از طرفین -فى المثل فروشنده- حاضر به معامله نشود و یا خریدار وجه را حاضر نکند مبلغى به عنوان وجه تخلف به دیگرى بپردازد و رأس موعد مقرّر یکى از آنها حاضر نشود مثلا خریدار پول را حاضر نکند و یا فروشنده حاضر نشود، معامله به چه صورتى در خواهد آمد آیا وجه تخلّف قابل مطالبه و حلال مى‌‏‌باشد یا خیر؟ لطفا نظر آن حضرت را مرقوم فرمایید.

پاسخ :
چنانچه شرط مزبور در ضمن معامله شده نافذ و لازم الوفاء است و اگر معامله تمام نشده نافذ نیست.
منبع: استفتائات امام خمینی(ره)، ج‏2، ص89