دوشنبه، 24 مهر 1396

پرسش :

در ده ما قطعه زمین بایرى بوده که جزو یک دانگ محل بوده و صاحبان همین دانگ که چند نفر بودند آن را گرفته و تقسیم کرده و سهم خود را فروخته‌‏‌‌اند، این جانب یک سهم آن را که دو هزار متر بوده هر مترى 8 تومان خریده‌‏ام و پس از دو سال به دیگرى فروختم مترى 12 تومان و حال اهل محل آمده و مى‌‌‏‌گویند که این زمین مال همه مردم محل است و باید پول آن را بدهى صرف منافع و ما یحتاج محل کنیم و رفتند از کسى که زمین را به من فروخته پول آن را گرفته و آمده‌‏‌‌اند به من مى‌‌‏‌گویند باید مترى چهار تومان که اضافه فروخته‌‏اى بدهى. حال بفرمایید آیا من شرعا آنچه اضافه فروخته‌‏ام مترى چهار تومان را بدهکارم یا خیر؟

پاسخ :
اگر زمین فروخته شده موات یا حریم ده بوده فروش باطل است و اهل محل نیز حقى بر پول ندارند و اگر ملک مشترک بوده و بدون اجازه همه شرکاء تقسیم و فروخته شده هر دو معامله نسبت به حق سایر شرکاء فضولى است و هر کدام را اجازه کنند سهم خود را از ثمن آن حق دارند.
منبع: استفتائات امام خمینی(ره)، ج‏2، ص108