دوشنبه، 24 مهر 1396

پرسش :

در رژیم سابق افراد پولدار زمین‌هاى زراعتى را از زارعین به قیمت ارزان خریدارى و آنها را به قطعات کوچکتر تقسیم و به قیمت گرانتر به افراد بى‏بضاعت و کم درآمد فروخته‌‏‌‌اند و به این وسیله همه اندوخته‏ گذشته آنها و مبلغى هم به اقساط از آنها گرفته‌‏‌‌اند ولى حالا این زمینها به درد این ضعفا نمى‌خورد؛ زیرا نه در محدوده شهر است که به درد ساختمان بخورد و نه امکان دارد که در آنجا زراعت نمایند زیرا نه این مقدار زمین صرفه زراعت دارد و نه اینها قدرت زراعت کردن را دارند لذا با توجه به این‌که این گونه فروشندگان داراى ثروت زیادى بوده و از این راه نیز ثروت فراوانى اندوخته‌‏‌‌اند ولى خریداران این زمین‏ها از اول فقیر بوده و در این معامله نیز چیزى در دست ندارند آیا با توجه به مراتب فوق این فروشندگان موظف نیستند وجوه دریافتى را با بهم زدن معامله به خریداران پس بدهند؟

پاسخ :
[هیچ‏کس‏] بعد از تمام شدن معامله حق بهم زدن آن را ندارد مگر یکى از اسباب خیار در بین باشد.
منبع: استفتائات امام خمینی(ره)، ج‏2، ص154