دوشنبه، 24 مهر 1396

پرسش :

این جانب آپارتمانى را چندین سال پیش از شخصى متمکن اجاره نمودم و حدود 7- 8 سالى هم در آن ساکن بودم و در طول این مدّت مال الاجاره خود را نیز به موقع، طبق قرارداد تنظیمى پرداخت نمودم، مدتى بود که‏ مالک، بنده را تحت فشار مى‌‏گذاشت که منزلش را تخلیه نمایم؛ این کار را قبول نمودم و مدّت‌ها دنبال محل سکونت مى‏‌گشتم تا بالاخره موفق شدم محلّى را پیدا کنم ولى مالک این محل جدید مبلغ دویست هزار ریال وجه نقد علاوه بر اجاره بها از این جانب مى‏‌خواست که مراتب را با مالک قبلى در میان گذاشتم و ایشان تقبّل نمود این مبلغ را به من بپردازد و بنده منزل را تخلیه نمایم. این جانب پذیرفتم و ایشان چکى به مبلغ فوق به بنده دادند که پس از تخلیه دریافت نمایم، من هم از این طرف و آن طرف، وجه مذکور را قرض نموده و محل جدید را اجاره کردم، ولى متأسفانه وقتى سر موعد چک به بانک مراجعه کردم، ایشان به بانک سپرده بود که وجه چک را به من پرداخت نکنند و با این که چندین دفعه هم به او مراجعه نمودم، از پرداخت وجه چک خوددارى نمودند. آیا این مبلغ که ایشان خود پرداخت آن را پیشنهاد نمودند و بعدا نپرداختند، از نظر شرعى حقّ این جانب هست یا نه؟ بنده تا کنون با وجودى که چک برگشتى در اختیارم هست هیچ اقدامى ننموده‌‏ام، استدعا دارم بفرمایید چه کنم؟

پاسخ :
چنانچه مبلغ مذکور را به طور مجّانى بدون حقّى از جانب شما مى‏‌خواستند به شما بدهند و بعد تصرّف کرده‌‏‌‌اند، شما حقّى ندارید.
منبع: استفتائات امام خمینی(ره)، ج‏2، ص170