دوشنبه، 24 مهر 1396

پرسش :

این جانب در سال 1347 یک مغازه را اجاره نمودم، البتّه با موافقت مالک شش هزار تومان به مستأجر قبلى دادم و از مالک اجاره رسمى نمودم، پس از گذشت ده سال، مالک اظهار نمود که: «مغازه را خودم مى‏‌خواهم»، در صورتى که احتیاج به مغازه شخصى ندارد، چون مشغول تدریس مى‌‏‌باشد؛ ایشان چند مغازه دیگر را به همین عنوان از مستأجرین گرفته و مبالغ زیادى سرقفلى‏ گرفته و اجاره داده است با این که اجاره را اضافه نموده بود؛ تا این که پس از شکایت من، دادگاه تعیین نمود که مبلغ صد و بیست هزار تومان به عنوان سابقه محل بگیرم که در حدود بیست هزار تومان مالیات و مخارج دیگرى به آن تعلّق مى‏گیرد، در صورتى که جنب همین مغازه هفتصد هزار تومان سرقفلى معامله نموده‌‏‌‌اند که بنده ناچارم در همین مکان با همین مقدار محل دیگرى جهت شغل و امرار معاش تهیه نمایم با این وصف مالک اظهار مى‌‏دارد که همین مبلغى را هم که دادگاه تعیین نموده راضى نیست، خواهشمند است تکلیف شرعى مرا روشن نمایید.

پاسخ :
اگر در ضمن قرارداد اجاره شرطى به نفع مستأجر نشده، پس از پایان مدّت اجاره تصرّف بدون اجازه مالک غصب و حرام است و حق ندارد در تخلیه ملک و برگرداندن آن به مالک چیزى از وى مطالبه کند.
منبع: استفتائات امام خمینی(ره)، ج‏2، ص171