دوشنبه، 24 مهر 1396

پرسش :

اگر کسى زمین دیگرى را بى‏اجازه وى بسازد، بعد صاحب زمین آمده زمین خود را مطالبه مى‌‌‏‌کند، غاصب مى‏‌‌گوید که باید پول و مخارجى که براى آباد کردن زمین خرج شده بپردازد و الّا زمین را پس نمى‏دهد، 1- آیا صاحب زمین باید پول ساختمان را بدهد یا نه؟ 2- آیا پول زمان ساخت را بدهد یا حال را؟ 3- اگر سازنده و غاصب فوت کرده و ورّاث که همه کبیر هستند و نیز مى‏دانند که میت، زمین غصب را ساخته، آیا بازهم باید پول را صاحب زمین بدهد؟ و ورّاث غاصب حق دارند پول ساختمان را از مالک زمین بگیرند یا نه؟

پاسخ :
1 و 2 و 3- در مفروض مسائل، زمین باید به صاحبش برگردد و هیچ حقّى بر او نیست. بلى اگر از اعیان اموال آبادکننده، در زمین باشد، ملک خود او است. و وارث حکم خود متوفّى را دارد.
منبع: استفتائات امام خمینی(ره)، ج‏2، ص564