جمعه، 28 مهر 1396

پرسش :

جنگلى در چهار محالّ بختیارى و پشت کوه است که تمام آن درخت بلوط مى‌‏‌باشد، و به هیچ دردى غیر از زغال نمى‌‏خورد. بعضى از مردم در همین آبادی‌ها زغال مى‌‏خرند، و بعضى دیگر از این جنگل چوب بریده و براى زمستان خود مى‌‏آورند، و بیشتر زندگى اینان از این کار مى‌‏گذرد، اکنون کمیته یا پاسداران یا ژاندارمرى این زغال‌ها و چوب‌ها را مى‏‌گیرند و خالى مى‌‌‏کنند. آیا جایز است اینها را تخلیه کنند یا نه؟ و اگر جایز است با توجّه به این‌که این منطقه سردسیر مى‌‏‌باشد و مردم از همین چوب و زغال استفاده مى‌‌‏کنند چه‌‏کار کنند؟

پاسخ :
چوب و زغالى را که اشخاص حیازت و تهیه نموده‏‌اند ملک خود آنها است، و کسى حقّ ندارد به اجبار از ایشان بگیرد، اگر چه تصرّف در جنگل باید تابع مقرّرات دولت اسلامى باشد.
منبع: استفتائات امام خمینی(ره)، ج‏3، ص551