جمعه، 1 دی 1396

پرسش :

شخصی فوت کرده، تمام ترکه‌اش سه میلیون و سیصد هزار تومان می‌باشد. وارثین او بدین قرار است: 1) زوجه؛ 2) پسرعمو پنج نفر؛ 3) دخترعمو چهار نفر؛ 4) پسردایی یک نفر؛ 5) دختردایی یک نفر؛ 6) پسرعمه سه نفر؛ 7) دخترخاله یک نفر؛ 8) پسرخاله دو نفر.

پاسخ :
در فرض مرقوم همسر مرحوم ربع ترکه را می‌برد و از زمین و عین بناها و درختان ارث نمی‌برد و از قیمت آنها غیر زمین ربع می‌برد و بقیه‌ای ترکه بین پسرعموها و دخترعموها و پسرعمّه‌ها و پسردایی و دختردایی و پسرخاله‌ها و دخترخاله تقسیم می‌شود، به این نحو که ثلث مجموع ترکه با مراعات شروط ارث بردنِ پدر و مادر آنها و نیز سهم آنها به پسردایی و دختردایی و پسرخاله‌ها و دخترخاله به صورت مساوی می‌رسد و بقیه به همین نحو مذکور به بقیه داده می‌شود، للذّکر ضعف الانثی «برای مردان دو برابر زنان» و اگر غیر پدر مادری هم در فرض سؤال مطرح است، برای توضیح آن به رساله مراجعه شود.

منبع: استفتائات از محضر حضرت آیت‌الله العظمی بهجت (دوره 4 جلدی)، ناشر: دفتر حضرت آیت‌الله العظمی محمدتقی بهجت، قم، 1386.