جمعه، 1 دی 1396

پرسش :

مبنای فقهی و اصولی بند سوم ماده 59 قانون مجازات اسلامی «1» چه می‌باشد؟ این ماده مقرّر می‌دارد: «حوادث ناشی از عملیات ورزشی، مشروط بر اینکه سبب آن حوادث نقض مقرّرات مربوط به آن ورزش نباشد و این مقرّرات هم با موازین شرعی مخالفت نداشته باشد» و حوادث ورزشی را به عنوان یکی از عوامل موجّهه جرم شناخته است، یعنی تحت آن شرایط یک فعل از حالت جرم بودن خارج می‌شود، مانند اینکه در ورزش فوتبال یک بازیکن با توپ ضربه‌ای می‌زند که به صورت بازیکن دیگر اصابت می‌نماید و به جراحت یا شکستگی منتهی می‌گردد؛ ولی قوانین و موازین آن ورزش رعایت شده است. آیا در فرض فوق، دیه تَعَلُّق می‌گیرد؟

پاسخ :
در مفروض سؤال دیه دارد.

پی‌نوشت:
(1). بند سوم ماده 59 قانون مجازات اسلامی: «حوادث ناشی از عملیات ورزشی مشروط بر اینکه سبب آن حوادث نقض مقرّرات مربوطه به آن ورزش نباشد و این مقرّرات هم با موازین شرعی مخالفت نداشته باشد.»

منبع: استفتائات از محضر حضرت آیت‌الله العظمی بهجت (دوره 4 جلدی)، ناشر: دفتر حضرت آیت‌الله العظمی محمدتقی بهجت، قم، 1386.