شنبه، 28 بهمن 1396

اجازه بیرون رفتن در دوران عقد

پرسش :

آیا در دوران عقد ـ که دختر در خانه پدر و مادر زندگى مى کند ـ براى بیرون رفتن از خانه اجازه شوهر لازم است؟

پاسخ :
آیات عظام امام، بهجت، صافى، فاضل، مکارم و نورى: آرى، در این فرض براى خروج از منزل پدر، اجازه شوهر لازم است.[1]

آیات عظام تبریزى و وحید: خیر، در این فرض اجازه شوهر، لازم نیست.[2]

آیت الله  سیستانى: اگر در شهرى که زندگى مى کنند، متعارف این است که دختر در این مدت از شوهر اجازه نمى گیرد؛ در این صورت براى بیرون رفتن، اجازه او لازم نیست و در غیر این صورت، باید اجازه بگیرد.[3]

آیت الله  فاضل: در این فرض بنا بر احتیاط واجب، براى خروج از منزل پدر، اجازه شوهر لازم است.[4]

تبصره. اگر زن در ضمن عقد، شرط کرده باشد که در این مدت، بدون اجازه او بیرون رود و یا عقد بر این توافق قبلى واقع شده باشد؛ در این صورت به فتواى همه مراجع، این شرط نافذ است و دیگر اجازه شوهر لازم نیست.

پی‌نوشت‌ها:
[1]. صافى، جامع الاحکام، ج 2، س 1333 ؛ امام، استفتائات، ج 3، حقوق زوجیت، س 22 و 4 و دفتر: بهجت، مکارم، بهجت، فاضل و نورى.
[2]. تبریزى، صراط النجاة، ج 3، 735 ؛ دفتر: وحید.
[3]. دفتر: سیستانى.
[4]. فاضل، جامع المسائل، ج 1، س 1677.

منبع: مجموعه پرسش‌ها و پاسخ‌هاى دانشجویى؛ دفتر بیست و یکم (احکام ازدواج، مطابق با نظر ده تن از مراجع عظام)، سید مجتبى حسینى، قم: دفتر نشر معارف، 1385.

مطالب مرتبط:

طلاى سفید براى مردان چه حکمى دارد؟

استفاده از طلا براى مردان به مدت کوتاه مانند لحظه عقد چه حکمى دارد؟

آیا خانواده عروس، مى تواند براى داماد حلقه و انگشتر طلا تهیه کند؟

زینت مردان با طلاى زرد چه حکمى دارد؟

در دوران عقد تا عروسى ـ که دختر در خانه پدر به سر مى برد ـ آیا تأمین نفقه او بر عهده شوهر است؟

آیا در زمان عقد (پیش از عروسى)، اجازه پدر عروس در مورد هم خوابى شرط است؟

آیا مى توان با همسر در دوران نامزدى (عقد کرده) رابطه جنسى داشت؟

تفریح و رفتن به گردش با نامزد خود ـ که هنوز عقد نکرده است ـ چه حکمى دارد؟

آیا نگاه به بدن نامزد خود که هنوز نامحرم است (ولى محرم شدن قطعى است)، جایز است؟