شنبه، 28 بهمن 1396

نفقه دوران عقد

پرسش :

در دوران عقد تا عروسى ـ که دختر در خانه پدر به سر مى برد ـ آیا تأمین نفقه او بر عهده شوهر است؟

پاسخ :
آیات عظام امام، بهجت، خامنه اى، صافى، فاضل، مکارم و نورى: در فرض یاد شده، اگر زن تمکین داشته باشد، نفقه او بر شوهر واجب است.[1]

آیات عظام تبریزى و وحید: خیر، در این فرض بر عهده شوهر نیست.[2]

آیت الله  سیستانى: اگر در شهرى که زندگى مى کنند، متعارف است که نفقه دختر را خانواده اش مى دهد، بر عهده شوهر چیزى نیست. در غیر این صورت، پرداخت نفقه، وظیفه شوهر است.[3]

تبصره. اگر با مطالبه زن، مرد نفقه را در این مدت نپردازد (طبق فتواى کسانى که مى گویند نفقه او بر عهده شوهر است)، زن مى تواند در آینده، قیمت نفقه پرداخت نشده در این دوران را، از شوهر مطالبه کند.

پی‌نوشت‌ها‌:
[1]. صافى، جامع الاحکام، ج2، س 1333 ؛ امام، استفتائات، ج 3، احکام نفقه، س 14 ؛ نورى، استفتائات، ج 2، س 662 ؛ فاضل، جامع المسائل، ج 2، س 1312 ؛ مکارم، استفتائات، ج 2، س 1051 و ج 1، س 839 و دفتر: بهجت و خامنه اى.
[2]. تبریزى، منهاج الصالحین، ج 2، م 1399 و وحید، منهاج الصالحین، ج 3، م 1399.
[3]. سیستانى، منهاج الصالحین، ج 3، م 415.

منبع: مجموعه پرسش‌ها و پاسخ‌هاى دانشجویى؛ دفتر بیست و یکم (احکام ازدواج، مطابق با نظر ده تن از مراجع عظام)، سید مجتبى حسینى، قم: دفتر نشر معارف، 1385.

مطالب مرتبط:

طلاى سفید براى مردان چه حکمى دارد؟

استفاده از طلا براى مردان به مدت کوتاه مانند لحظه عقد چه حکمى دارد؟

آیا خانواده عروس، مى تواند براى داماد حلقه و انگشتر طلا تهیه کند؟

زینت مردان با طلاى زرد چه حکمى دارد؟

آیا در دوران عقد ـ که دختر در خانه پدر و مادر زندگى مى کند ـ براى بیرون رفتن از خانه اجازه شوهر لازم است؟

آیا در زمان عقد (پیش از عروسى)، اجازه پدر عروس در مورد هم خوابى شرط است؟

آیا مى توان با همسر در دوران نامزدى (عقد کرده) رابطه جنسى داشت؟

تفریح و رفتن به گردش با نامزد خود ـ که هنوز عقد نکرده است ـ چه حکمى دارد؟

آیا نگاه به بدن نامزد خود که هنوز نامحرم است (ولى محرم شدن قطعى است)، جایز است؟