يکشنبه، 29 بهمن 1396

مخالفت پدر دختر برای ازدواج

پرسش :

در صورتى که دختر و پسرى هم کفو باشند؛ ولى پدر دختر مخالف ازدواج آنها باشد، آیا باز هم رضایت او لازم است (باید توجه داشت دختر بالغ و رشیده است و نیاز به ازدواج دارد)؟

پاسخ :
همه مراجع (به جز بهجت، خامنه اى، صافى و تبریزى): اگر پسر ـ شرعا و عرفا ـ کفو و همتاى دختر باشد، اجازه پدر لازم نیست.[1]

آیات عظام بهجت و تبریزى: اگر پسر ـ شرعا و عرفا ـ کفو و همتاى دختر بوده و ازدواج به مصلحت او باشد، اجازه پدر لازم نیست.[2]

آیات عظام خامنه اى و صافى: اگر پسر ـ شرعا و عرفا ـ کفو و همتاى دختر باشد و کفو دیگرى نیز پیدا نشود، اجازه پدر لازم نیست.[3]

پی‌نوشت‌ها‌:
[1]. نورى، توضیح المسائل، م 2373؛ صافى، هدایة العباد، ج 2، اولیاء العقد، م 2؛ امام، فاضل و مکارم، تعلیقات على العروة، اولیاء العقد، م 1؛ سیستانى، توضیح المسائل مراجع، م 2377؛ دفتر: وحید.
[2]. بهجت، توضیح المسائل مراجع، م 2377؛ تبریزى، استفتائات، س 1456 و صراط النجاة، ج 2، س 1130.
[3]. خامنه اى، استفتاء، س 54 ؛ صافى، هدایه العباد، ج 2، اولیاء العقد، م 2 و جامع الاحکام، ج 2، س 1260.

منبع: مجموعه پرسش‌ها و پاسخ‌هاى دانشجویى؛ دفتر بیست و یکم (احکام ازدواج، مطابق با نظر ده تن از مراجع عظام)، سید مجتبى حسینى، قم: دفتر نشر معارف، 1385.

مطالب مرتبط:

آیا دخترى که درآمدى دارد و مستقل است، مى تواند بدون اجازه پدرش ازدواج کند؟

آیا صیغه عقد، در صورتى که بعدا رضایت پدر جلب شود، درست است و آن دختر محرم و همسر شرعى آن پسر محسوب مى شود؟

اگر دختر، بدون اذن پدر ازدواج کرد و بعد پدر آن عقد را تنفیذ نکرد، تکلیف چیست؟ آیا عقد باطل است؟

چنانچه در ازدواج با دختر باکره، بدانیم پدرش به آن رضایت مى دهد؛ آیا همین مقدار از رضایت باطنى کفایت مى کند یا اینکه نیاز به اجازه دارد؟

اگر دختر گفت: پدر و مادرم رضایت قلبى به ازدواج دارند؛ آیا مى توان به گفته او ـ بدون اذن پدر ـ با وى ازدواج کرد؟

آیا در ازدواج پسر، نیاز به اجازه پدر است؟

اگر پدر دختر به ازدواج دائم با جوانى اجازه دهد؛ آنان مى توانند براى آشنایى از خصوصیات یکدیگر، بدون اطلاع خانواده دختر عقد موقّت بخوانند؟

آیا از نظر تکلیفى، بدون تحصیل رضایت پدر دختر، مى توان دختر را عقد کرد؟

اگر دختر عقد را با کراهت اجازه دهد؛ ولى در باطن به آن رضایت داشته باشد آیا عقد صحیح است؟