شنبه، 24 شهريور 1397

بهداشت خواب

پرسش :

چه اقداماتى در تسهیل و بهداشت خواب مؤثر است؟

پاسخ :
رعایت نکات زیر نقش بسیار مؤثرى در بهداشت خواب دارد و موجب مى شود هم راحت تر بخوابید و هم از خواب خود لذت بیشترى ببرید. علاوه بر این انرژى هایى که در اثر تلاش روزانه از دست داده اید، دوباره ترمیم کنید.

1. هر روز در وقت معینى از خواب بیدار شوید، توصیه مى شود شب ها، زودتر بخوابید تا صبح ها زودتر و راحت تر از خواب بیدار شوید و چرخه خواب خود را به هم نزنید.

2. در ساعات معینى غذا بخورید؛ قبل از خواب از خوردن غذاى سنگین خوددارى کنید.

3. از خوابیدن در روز اجتناب کنید و بیشتر شب ها بخوابید؛ مگر خواب قیلوله (یعنى خواب قبل از ظهر که بسیار سفارش شده و نقش مؤثرى براى انجام کارهاى نیمه دوم روز دارد).

4. شرایط خواب را براى خود راحت سازید؛ یعنى، محیط خواب از هر گونه سر و صدا، نور و هر آلودگى دیگرى عارى باشد.

5. از روش آرام سازى (مثل انبساط عضلانى تدریجى و مراقبه) استفاده کنید.

6. قبل از خواب مثانه و شکم خود را خالى کنید (دستشویى بروید).

7. قبل از خواب وضو بگیرید و با یاد و نام خدا به رختخواب بروید.

8. چند دقیقه اى قبل از خواب، قرآن و دعا بخوانید.

9. هنگام خوابیدن «آیة الکرسى، قل اعوذ برب الفلق و سوره ناس» را بخوانید.

10. براى درمان کابوس، لازم است به روان پزشک مراجعه کنید، زیرا استفاده از بعضى داروها مى تواند در تنظیم ارگانیسم بدن مؤثر باشد.

منبع: اختلالات رفتارى، ابوالقاسم بشیرى؛ نهاد نمایندگى مقام معظم رهبرى در دانشگاه ها، قم: دفتر نشر معارف، 1387.

در این زمینه بیشتر بخوانید:

بهداشت خواب چیست؟

خواب بهتر با اقداماتی ساده

خواب دارای چه مراحلی است؟

خواب چیست و چه اثری بر بدن دارد؟