يکشنبه، 28 مرداد 1397

ویژگی‌ها، چالش‌ها و راهکارهای پیش روی جهان اسلام

پرسش :

ویژگی‌ها، چالش‌ها و راهکارهای پیش روی جهان اسلام از منظر امام خمینی چگونه قابل تبیین و توضیح است؟

پاسخ :

اندیشه های امام خمینی(س) به عنوان پایه گذار مردمی ترین انقلاب قرن، تحولات بنیادی را در جهان اسلام به وجود آورد. ایشان با الهام از آموزه های فرهنگ ناب محمدی(ص)، بار دیگر فرهنگ اسلا م حقیقی را از پیرایه های موجود زدودند و مروج فرهنگ اسلامی در جهان به شمار می آیند. آن حضرت با برگرداندن اعتماد به نفس به پیکر خموده جهان اسلام، "خودباوری و اتکا به خود" را ترویج نموده و کام تشنه مسلمانان را از قرائت صحیح احکام و دستورات آخرین آئین آسمانی، سیراب نمودند. امام خمینی(س) با تسلط مثال زدنی به تاریخ و سیر تحولات جهان به خوبی ویژگی ها، چالش ها و مشکلات پیش روی مسلمانان را شناسایی کرده و با بیانی ساده و راهگشا راهکارهایی برای برون رفت از وضع فعلی ارئه داده اند.

‏‏جهان اسلام از دیدگاه امام خمینی‏

‏‏ویژگی ها:‏
‏‏1.غنای مسلمین
‏‏2.کثرت مخازن شرق‏‏
‏‏3.جمعیت زیاد‏‏
‏‏4.سوابق بسیار درخشان و فرهنگ و قوانین آسمانی‏‏
‏‏5.سرزمین وسیع‏‏
‏‏6.موقعیت سوق الجیشی

چالش ها و مشکلات‏
‏‏1.به خطر افتادن منافع شرق و غرب‏‏
‏‏2.تفرقه و اختلاف سران اسلامی، همچنین خیانت آنان‏‏
‏‏3.غفلت مسلمین و خودباختگی دولت های اسلامی
‏‏4.عدم رشد حکومت ها و انفعالی بودن آن ها
‏‏5.ضعف مدیریت و وابستگی
‏‏6.فقر و بدبختی با وجود ذخایر بسیار‏‏
‏‏7.نقشه های استعماری‏‏
‏‎‎‏8.دخالت قدرت ها
‏‏9.اسرائیل
‏‏10.عدم تفاهم

راهکار:‏
‏‏1.مسلمین باید فرهنگ و اصالت خود را بیابند.
‏‏2.خود باوری و خودکفایی‏‏
‏‏3.تکیه بر فرهنگ اصیل شرق
‏‏4.مسلمانان باید خودشان را پیدا کنند
‏‏5.اسلام
‏‏6.توجه به مسائل اسلامی‏‏
‏‏7.اتحاد و برادری و کنار گذاشتن اختلافات
‏‏8.برگشت به اسلام نخستین
‏‏9.حفظ اصالت های اسلامی
‏‏10.اجتماع تحت لوای اسلام و قرآن و بیان واقعی آن
‏‏11.احیای اسلام‏‏
‏‎‎‏12.بیداری (موجب هراس دولت، عامل تحول، موجب نجات از گرفتاری ها، خطری برای قدرت ها)‏‏
‏‏13.عمل به جای شعار(عمل به اسلام)‏‏
‏‏14.ضرورت شناخت حج

با کمی دقت و تعمق در مجموعه نکات کلیدی یاد شده و همان طور که از بیانات معمار کبیر انقلاب بر می آید با وجود نکات مثبت و نقاط قوتی که ایشان برای جهان اسلام بر می شمرند، مثل:‏
‏‏«شما مسلمین همه چیز دارید. شما مسلمین قدرت اسلام دارید که بالاترین چیزهاست، بالاترین سلاح هاست. و شما مسلمین صحراها و دریاهای وسیع و کشورهای بسیار وسیع دارید و غنی هستید.» ‏‏(صحیفه امام، ج 13، ص: 279)‏

‏‏اما چالش های عمده ای را هم پیش روی جهان بزرگ اسلام می بینند، برای مثال:‏
‏‏«‏‏این حکومت‏‏ ‏‏ها هستند که به واسطه روابطشان با ابرقدرت ها و سر سپردگی شان با ابرقدرت های چپ و راست، مشکلات را برای ما و همه مسلمین ایجاد کرده اند.» (صحیفه امام، ج 13، ص: 83)‏

‏‏همچنین:
‏‏«اختلافات موجوده در بین سران دوَل اسلامی- که میراث ملوک الطوایفی و عصر توحش است و با دست اجانب برای عقب نگاه داشتن ملتها ایجاد شده است - مجال تفکر در مصالح را از آن ها سلب نموده است.» (صحیفه امام، ج 2، ص: 253)‏

‏‎‏لذا ایشان در موارد مکرر ضمن توصیه اکید به حفظ وحدت، توصیه می کنند:‏
‏‏«مسلمان ها باید خودشان را پیدا کنند؛ یعنی بفهمند که خودشان یک فرهنگی دارند، خودشان یک کشوری دارند، خودشان یک شخصیتی دارند.» (صحیفه امام، ج 12، ص: 321)‏

‏‏و در جایی دیگر می فرمایند:‏
‏‏‏«شرق خودش را گم کرده و شرق باید خودش را پیدا کند.» (صحیفه امام، ج 12، ص: 7)‏

‏‏ ‏‏‏و مهم تر از همه اینکه:
‏‏«اینکه اسلام را آن طوری که هست، آن طوری که خدای تبارک و تعالی فرموده است، آن طوری که در روایات و در قرآن ما هست، آن طور به مردم ارائه بدهیم و به دنیا ارائه بدهیم، و همین خودش از هزارها توپ و تانک بیشتر می تواند مؤثر باشد.» (صحیفه امام، ج 18، ص: 364)

‏‏‏جهت آشنایی هر چه بیشتر با نقطه نظرات امام خمینی(س) پیرامون مسأله فوق الذکر و همچنین تعمیق در مطالب تلخیص شده، به تبیان نوزدهم، با عنوان جهان اسلام از دیدگاه امام خمینی(س) مراجعه بفرمایید.

بیشتر بخوانید:

مؤلفه‌های پیروزی ملت ایران در انقلاب و جنگ تحمیلی از دیدگاه امام خمینی (ره) چیست؟

جنگ نرم در اندیشه امام خمینی (ره) چیست؟

یک جوان مسلمان ایرانی، چه وظیفه‌ای در قبال نهضت امام خمینی (ره) دارد؟

نظر امام خمینی درباره اعلامیه جهانی حقوق بشر چیست؟

شاخص‌ترین توصیه‌های حضرت امام خمینی به جوانان در قالب چه محورهایی است؟

سیر تطور فتاوای امام خمینی در رابطه با موسیقی چگونه است؟

نهاد خانواده از دید امام خمینی (ره)، چه خصوصیاتی دارد و چگونه قابل تعریف است؟

توصیه امام خمینی به نیروهای مسلح چیست؟

نقش و جایگاه مردم در اندیشه امام خمینی چگونه قابل تبین است؟‏