چهارشنبه، 24 بهمن 1397

نسبت بین «عفاف» و «حجاب»

پرسش :

آیا ارتباط و نسبت بین «عفاف» و «حجاب» ارتباطی تام و وثیق است؟

پاسخ :
برخی درصدد برآمده اند تا ارتباط و نسبت بین حجاب و عفاف را رد کرده و در نتیجه حجاب را امری غیر ضروری بدانند؛ زیرا می توان عفت را بدون حجاب نیز تحصیل کرد. اینک به ربط و علیت بین این دو واژه و عنوان می پردازیم تا ثابت نماییم که بین این دو، ارتباط تام و وثیق است.

«عفاف» از ماده «عفّت» به معنای بازداشتن از چیزهایی است که حلال نبوده و جمیل نمی باشد.(1) «راغب اصفهانی» می گوید: «عفت عبارت است از حصول حالتی برای نفس که به واسطه آن انسان می تواند خود را از غلبه شهوت حفظ کند».(2) «عفاف» به معنای بازداشتن و امتناع، داخل در علاقه ای می شود که با حالت میل شهوانی و تحریک نفسی در تضاد است. و دارای چند خصوصیت می باشد:

1- گویای خصلت انسانی است.
2- گویای حالت داخلی و باطنی است.
3- دارای مظاهر خارجی است که می تواند نشانگر و نمایانگر از او باشد.
4- این مظاهر از لابلای روش و رفتار و کیفیت گفتار انسان عفیف آشکار می گردد.
5- التزام به عفاف، با عزّت و اقتدار سازگاری دارد نه با ضعف و عجز.

لذا می توان گفت که حجاب و پوشش، نشانه عفاف و حیا است.

پی نوشت:
(1). لسان العرب، ابن منظور، محمد بن مکرم، دار صادر، بیروت، 1414 قمری، چاپ سوم، ج ‏9، ص 253.
(2). مفردات الفاظ القرآن، راغب اصفهانى، حسین بن محمد، محقّق / مصحّح: صفوان عدنان داودی، دارالعلم، الدار الشامیه، دمشق، بیروت، 1412 قمری، چاپ اول، ص 573.

منبع: اسلام شناسی و پاسخ به شبهات، رضوانی، علی اصغر، مسجد مقدس جمکران، قم، 1386 شمسی، چاپ سوم، ص 529.

پرسش های مرتبط با حجاب:

مفهوم عفاف را به طور کامل توضیح دهید.

مفهوم حجاب چیست و حجاب اسلامی چه ویژگی هایی دارد؟

رابطه حیا، عفاف و حجاب را بیان نمایید.

مفهوم حیا چیست و حیا در زنان چه اهمیتی دارد؟

جایگاه حجاب در فرهنگ اسلامی را بیان نمایید.