دوشنبه، 24 تير 1398

ماهیت وجوه پرداختی از سوی هواپیمایی به مصدومین سوانح هوایی

پرسش :

در سال 1354 کنوانسیون ورشو و پروتکل اصلاحی آن در لاهه به تصویب مجلس شورا رسید و به موجب ماده واحده مصوب در سال 1364؛ مسؤولیت شرکت‌های هواپیمایی ایران در مورد حمل و نقل مسافرین در پروازهای داخل کشور در حدود مسؤولیت مقرر در پروازهای بین المللی مقرر در کنوانسیون ورشو و پروتکل لاهه می‏‌باشد. بر اساس پروتکل لاهه، مسؤولیت متصدی حمل و نقل برای هر مسافر محدود به مبلغ 250 هزار فرانک فرانسه است (هر فرانک معادل 65/5 میلی گرم طلا با عیار900 هزارم است). 1. آیا پرداخت خسارت مذکور به اولیای دم و یا شخص آسیب دیده به عنوان دیه است؟ 2. آیا در صورتی که مبلغ پرداختی کمتر از دیه باشد، اولیای دم و یا شخص آسیب دیده حق مطالبه مابه‌التفاوت حاصله را دارند؟ 3. درصورتی که مبلغ پرداختی، حکم دیه را ندارد دیه مسافرین برعهده کیست؟

پاسخ :
1. ظاهراً مبلغ مذکور به عنوان حق بیمه در برابر خسارت وارده است.
2. اگر آسیب و یا قتل مستند به غیر باشد اولیای مقتول یا شخص آسیب دیده حق مطالبه دیه کامله را دارند.
3. اگر قتل مستند به سوانح غیر اختیاری باشد و ناشی از تقصیر کسی نباشد کسی ضامن دیه مقتول نیست.

منبع: ره توشه قضایی (استفتائات قضایی از محضر مقام معظم رهبری)، نشر قضا، قم، چاپ اول، 1390