سه‌شنبه، 25 تير 1398

تأثیر عنوان حق چاپ محفوظ

پرسش :

اگر بایع به مشتری حق طبع کتاب را به طور عکس‌برداری ندهد و در هنگام معامله با نوشتن جمله حق چاپ محفوظ است، به ناشران بعدی هم تذکر داده و تصریح کند که به این شرط می‌فروشم، آیا مشتری می‌‌تواند از شرط تخلف کند یا خیر؟

پاسخ :
تنها نوشتن جمله مزبوره موجب ثبوت حق شرعی نیست و خریدار ممنوع از تصرف درملک خود نمی شود ولی اگر فروشنده خواه مؤلف باشد یا مصنف یا مترجم یا ناشر بر شخص خریدار در ضمن معامله شرط کند که اقدام بر تکثیر نکند و یا در صورت تکثیر فلان مبلغ بدهد یا برای هر جلدی فلان مبلغ بپردازد یا درصد معینی از کتاب‏ تکثیر شده را تسلیم کند و مشتری چنین شرطی را بپذیرد شرط مزبور صحیح و لازم الوفاء است.

منبع: ره توشه قضایی (استفتائات قضایی از محضر امام خمینی رحمه ‌الله)، نشر قضا، 1390.