جمعه، 25 مرداد 1398

برداشت پول شرکت بدون اجازه دیگر شرکاء

پرسش :

افرادى به شراکت در رابطه با اجراى پروژه هاى ساختمانى شریک و متعهد شده اند که هر کدام به قدر سهم خویش مبلغ معینى را در این شرکت سرمایه گذارى نمایند و لکن یکى از شرکاء از سهم شرکت مبلغى را برداشت و در جاى دیگر سرمایه گذارى نموده و سودى بدست آورده است آیا برداشت وى جایز است و منافع متعلق به چه کسى مى باشد؟ و نیز اگر برخى از شرکاء سهم شرکت را نپردازند و باعث توقف عملیات کارى و خسارت به دیگر شرکاء شود، مسئول جبران این خسارات به عهده چه کسى مى باشد؟

پاسخ :
بسمه تعالى: برداشت از پول شرکت بدون اجازه شرکاء شرعاً جایز نیست و اگر با پول شرکت بدون اجازه، کارى صورت دهد معامله فضولى است و اگر شرکاء اجازه دهند معامله صحیح است و سود متعلق به صاحبان پول است ولى احتیاطاً به فردى که با پول شرکت کار کرده اجرت المثل کارش داده شود. و پرداخت نکردن حق السهم بر خلاف قرارداد است طبعاً کار خلاف است ولى نپرداختن سهم سبب تضرر شرکت نیست بلکه سودى نکرده است قهراً ضامن نخواهد بود. والله العالم

منبع: استفتائات، آیت ‌الله العظمى سبحانی (دام ظله)، جلد اول، قم: مؤسسه امام صادق علیه ‌السلام، 1389.