پنجشنبه، 14 شهريور 1398

فضیلت و خواص سوره مسد

پرسش :

فضیلت و خواص سوره مسد چیست؟

پاسخ :
یکصد و یازدهمین سوره قرآن کریم است که مکی  است و 5 آیه دارد. این سوره را «تبت» (1) نیز می نامند.

در شأن نزول این سوره گفته اند: وقتی رسول خدا صلی الله علیه و آله وسلم در پی فرمان «و أنذر عشیرتک الاقربین» دعوت خود را آشکار کرد جمعی از بستگان خود را به ضیافتی دعوت کرده و در آن جلسه فرمود: چه کسی با من بیعت می کند تا برادر و وصی و وارث و خلیفه بعد از من باشد و جز علی علیه السلام کسی با ایشان بیعت نکرد ابولهب به پا خاست و گفت: تبت یداک. آیا به خاطر این ما را دعوت کرده ای؟ و اینگونه بود که این سوره بر رسول خدا نازل شد.(2)

در فضیلت این سوره از رسول خدا صلی الله علیه و اله و سلم نقل شده است: هر کس سوره «مسد» را قرائت نماید امید می رود که خداوند او و ابولهب را در یک جا گرد نیاورد.(3)

از امام صادق علیه السلام نیز روایت شده: هر گاه سوره مسد را قرائت نماید ابولهب را نفرین نمایید چون او کسی بود که پیامبر و آنچه از جانب خداوند آورده بود را تکذیب می کرد.(4)

آثار و برکات سوره

1) درمان دردها

امام صادق علیه السلام فرمودند: هر کس سوره مسد را برای دردی بخواند دردش آرام و برطرف می شود و هر کس آن را در رختخوابش بخواند در حفظ و امان الهی خواهد بود. (5)

2) استتار از دید دیگران

برای استتار از دیگران خواندن این سوره را سفارش کرده اند.

چنانکه امام باقر علیه السلام فرمودند: پس از نزول این سوره ، رسول خدا در نمازش گاهی این سوره را می خواند. ام جمیل -همسر ابولهب و خواهر ابوسفیان- برای پاسخ و توهین به پیامبر خارج شد به پیامبر گفتند: ام جمیل به سوی شما می آید و ممکن است به شما ناسزا بگوید: پیامبر فرمودک او مرا نخواهد دید. ام جمیل بدون اینکه رسول الله را ببیند از کنار ایشان عبور کرد.

امام باقر علیه السلام فرمود: خداوند میان او و رسولش حجابی قرار داد تا دیده نشود.(6)

پی نوشت:
(1) درمان با قرآن، ص170
(2) مناقب الامام امیرالمومنین علیه السلام، ص380
(3) درمان با قرآن، ص170
(4) ثواب الاعمال، ص127
(5) تفسیرالبرهان، ج5، ص787
(6) الخرائج و الجرائح، ج2، ص775

منابع:
1. قرآن درمانی روحی و جسمی، محسن آشتیانی، سید محسن موسوی، ناشر: مهر سجاد، چاپ سوم، 1395.
2. درمان با قرآن، محمدرضا کریمی، ناشر: گویا، چاپ بیست و هشتم، 1398.