پنجشنبه، 21 شهريور 1398

فضیلت تلاوت سوره اعلی

پرسش :

تلاوت سوره اعلی چه فضیلتی دارد؟

پاسخ :
در حدیثی پیامبر اکرم صلّی الله علیه و آله فرمود:
«مَن قَرَأَها أعطاهُ اللّهُ عَشرَ حَسَناتٍ بِعَدَدِ کُلّ حَرفٍ أنزَلَ اللّهُ عَلی إبراهیمَ وَمُوسی وَمُحَمَّدٍ (صَلَواتُ اللّهِ عَلَیهِم)؛ هرکه سوره اعلی را بخواند، خداوند به عدد هر حرفی که بر ابراهیم و موسی و محمّد نازل کرده، ده حسنه به او عطا می‌فرماید».(1)

و در حدیث دیگری امام صادق علیه السلام فرمود:
«مَن قَرَأَ سَبِّحِ اسْمَ رَبِّکَ الأعلی فی فَرائِضِهِ أو نَوافِلِهِ قیلَ لَهُ یَومَ القِیامَةِ ادخُلِ الجَنَّةَ مِن أیّ أبوابِ الجَنَّةِ شِئتَ إن شاءَ اللّهُ؛ هرکه سوره اعلی را در فرائض یا نوافل خود بخواند، روز قیامت به او گفته می‌شود: از هر یک از درهای بهشت می‌خواهی وارد شو، إن‌شاءاللّه».(2)

در روایات متعدّدی می‌خوانیم هنگامی که پیامبر صلّی الله علیه و آله یا ائمّه علیهم السلام آیه سَبِّحِ اسْمِ رِبِّکَ الأَعْلی را می‌خواندند، پس از آن به این دستور عمل کرده می‌فرمودند: «سُبحانَ رَبّیَ الأعلی».(3)

و در روایت دیگری آمده است که یکی از یاران علی علیه السلام می‌گوید: بیست شب پشت سر آن حضرت نماز خواندم، جز سوره «سَبِّحِ اسْمِ رِبِّکَ الأَعْلَی را در نماز نمی‌خواند و می‌فرمود: اگر می‌دانستید چه برکاتی در آن است، هر یک از شما در هر روز ده بار آن را تلاوت می‌کردید و هر که آن را بخواند گویی کتب و صحف موسی و ابراهیم را تلاوت کرده است».(4)

از مجموعه روایاتی که در این زمینه رسیده استفاده می‌شود که این سوره از اهمّیّت خاصّی برخوردار است تا آنجا که در حدیثی از علی علیه السلام می‌خوانیم که فرمود: این سوره محبوب پیامبر اکرم صلّی الله علیه و آله بود:
(کانَ رَسولُ اللّهِ صلّی الله علیه و آله یُحِبُّ هذِهِ السُّورَةَ سَبِّحِ اسْمِ رَبِّکَ الْأَعْلَی).(5)

پی‌نوشت:
1- نورالثقلین، ج 5، ص 533
2- همان
3- همان
4- نورالثقلین، ج 5، ص 544
5- مجمع‌البیان، ج 10، ص 472

منبع: فضیلت سوره‌های قرآن (برگرفته از تفسیر نمونه)؛ مهدی دربانی، قم: امام علی بن ابی‌طالب (ع)، ۱۳۸۹.