چهارشنبه، 25 دی 1398

احکام جعاله: سوال دو

پرسش :

این جانب قطعه زمینى کنار خیابان داشتم که مى خواستم با گرفتن پروانه آنجا را مغازه کنم، بنابر همین فکر با فرد دیگرى قراردادى بستم که آن زمین را مغازه کنم و آن فرد هم شریک من در مغازه باشد و در مغازه کار کند و علاوه بر حق شراکت مبلغى هم مزد کار در مغازه را بگیرد. منتهى هیچ اقدامى در این مورد صورت نگرفت و بعد از چند سال من زمین مذکور را فروختم حال آن فرد ادعاى حق به سبب آن قرارداد مى کند، آیا اصل این قرارداد صحیح بوده است یا خیر، اگر صحیح است چه عنوانى دارد؟

پاسخ :
چون مورد قرارداد، ساختن مغازه است یعنى صاحب زمین گفته است که در صورت ساختن مغازه، فرد دیگر با من شریک در آن باشد، بنابراین در صورت عدم ساختن مغازه، موضوع قرارداد منتفى است. بلى اصل این قرارداد شرعى است و ممکن است تحت عنوان جعاله باشد.

منبع: جامع المسائل، استفتائات آیت الله العظمی محمد فاضل لنکرانی (ره)، جلد دوم، قم: امیر العلم، 1383.