چهارشنبه، 25 دی 1398

احکام قضایی | قصاص: سوال یک

پرسش :

در چه مواردى قصاص ثابت است، و در چه مواردى مى توان قصاص را تأخیر انداخت یا حکم به سقوط آن کرد؟

پاسخ :
حکم قصاص با درخواست اولیاى دم اجرا مى شود، و ملاک حال ارتکاب جنایت است. لذا چنانچه در حین قتل عاقل بوده و بعد جنون عارض شده، قصاص ساقط نمى شود و نیز اگر شخصى در حال مستى کسى را کشته و مى دانسته که شرب خمر منجر به کشتن کسى مى شود، قصاص ثابت است، بلکه اگر نمى دانسته، و در حال مستى اتفاقاً کسى را کشته است، بنا بر مشهور فقها قصاص ثابت است، هرچند که در این مورد احتیاط در این است که به دیه مصالحه کنند.

بلى زن حامل قبل از وضع حمل قصاص نفس نمى شود، اگر چه حمل او بعد از جنایت یا از زنا باشد، بلکه اگر حیات طفل او متوقف بر شیر دادن مادر باشد قصاص به تأخیر مى افتد.

و همچنین اگر قصاص اعضاء و جراحات موجب شود که جانى در معرض فوت قرار گیرد، یا موجب زیادى جراحت او شود یا سبب از بین رفتن عضو او شود. در این موارد قصاص ساقط و دیه یا ارش معین مى شود و تفصیل این موارد در کتاب تفصیل الشریعة فى شرح تحریر الوسیله، کتاب القصاص بیان شده است.

​​​​​​​منبع: جامع المسائل، استفتائات آیت الله العظمی محمد فاضل لنکرانی (ره)، جلد دوم، قم: امیر العلم، 1383.