دوشنبه، 21 بهمن 1398

احکام زکات: سوال نه

پرسش :

در توضیح المسائل فرموده اید: فطره مهمانى که نان خور حساب مى شود بر صاحب خانه واجب است، سؤال این است که اگر کسى فقط شب عید فطر مهمان باشد آیا نان خور حساب مى شود؟

پاسخ :
در روایت صحیحه وارد شده که فطره عائله یعنى نان خور واجب است (اَلفِطرَة واجِبَةٌ عَلى کلِّ مَن یعول) بنابراین فطره مهمان در صورتى واجب مى شود که بر او عرفاً نان خور صدق کند و به مهمان یک شبه عرفاً نان خور صدق نمى کند لذا فطره او بر خودش واجب است نه بر صاحب خانه.(1)

پی‌نوشت:
1 ـ بعضى از علما قائل شده اند که مجرّد صدق مهمان بودن و از سفره میزبان افطار کردن، موجب وجوب فطره بر صاحب خانه مى شود، بعضى فرموده اند مهمان بودن تمام ماه رمضان معتبر است ـ برخى مهمان بودن دهه آخر ماه را معتبر دانسته و بعضى مهمان بودن دو شب آخر ماه را و در هر حال رعایت احتیاط خوب است (عروة الوثقى، کتاب الزکاة، فصل فى من تجب الفطرة عنه)

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​منبع: جامع المسائل، استفتائات آیت الله العظمی محمد فاضل لنکرانی (ره)، جلد دوم، قم: امیر العلم، 1383.