چهارشنبه، 23 بهمن 1398

احکام ارث | ارث کسانى که تقدیم و تأخیر فوت آنها معلوم نیست: سوال پنج

پرسش :

شخصى همراه زن و سه فرزندش در یک تصادف فوت مى کند. هم خود مرد و هم همسر او پدر و مادر دارند و فرزند دیگرى هم ندارند، حکم تقسیم ارث را بین والدین اینها بیان فرمایید؟

پاسخ :
در فرض سؤال که تقدم و تأخر فوت معلوم نیست و وارث آنها منحصر به پدر و مادر زوج و پدر و مادر زوجه است، اموالى که زوج در حال حیات داشته، که بیمه عمر نیز از اموال زوج محسوب مى شود، پس از اداى دیون او و مهریه زوجه اش 81 از عین منقولات و 81 از قیمت بنا را به پدر و مادر زوجه مى دهند، و زوجه از زمین ارث نمى برد، و 31 اموال زوج به پدر و مادر خود زوج مى رسد. و بقیه اموال زوج بین پدر و مادر زوج و زوجه، اثلاثاً تقسیم مى شود. یعنى 31 آن به پدر و مادر زوجه و 32 آن به پدر و مادر زوج مى رسد. و اموالى که زوجه در حال حیات داشته، از جهیزیه و مهریه و غیره، 41 به پدر و مادر زوج و 31 به پدر و مادر خود زوجه مى رسد. و بقیه آن اثلاثاً بین پدر و مادر زوج و زوجه تقسیم مى شود. یعنى 31 به پدر و مادر زوجه و 32 به پدر و مادر زوج مى رسد. و مجموع آنچه به پدر و مادر زوج مى رسد، با عدم حاجب سه قسمت مى شود. 31 به مادر زوج و 32 به پدر زوج مى رسد. و با وجود حاجب شش قسمت مى شود، 61 به مادر زوج و 65 به پدر زوج مى رسد. و آنچه به پدر و مادر زوجه رسیده، بین آنها بطور مساوى قسمت مى شود. و فرض این است که بچه ها مال ندارند. والاّ براى آنها هم به همین شیوه عمل مى شود.

منبع: جامع المسائل، استفتائات آیت الله العظمی محمد فاضل لنکرانی (ره)، جلد اول، قم: امیر العلم، 1383.