شنبه، 24 اسفند 1398

احکام احیای موات | سوال نه

پرسش :

چندین هکتار زمین گروهى کشاورز پشت اندر پشت کار کرده و آن را احیا و کشت مى‌کرده‌اند، ولى در رژیم گذشته تعدادى خان آمدند و آنها را به تصرف خویش درآوردند، حتى حمام و مسجد، در نتیجه با قراردادهایى به کشاورزان صاحبان اصلى آنان اجاره مى‌داده و اندک اجاره‌بهایى نیز مى‌پرداختند، در حالى که لحظه‌اى روى زمینها کار نکرده بودند، با توجه به روایت « من احیا مواتاً من الارض فهی له ...» و بنابر شرع این زمینها از آن کیست؟

پاسخ :
باسمه تعالى؛ چنانچه کشاورزان با پدرانشان براى خودشان احیا کرده‌اند، به سبب احیا مالک شده‌اند؛ و اگر به وکالت از دیگرى احیا کرده‌اند، ملک موکّل گردیده است، و الله العالم.

منبع: استفتائات جدید، آیت الله العظمی جواد تبریزی (رحمه الله)، جلد اول، قم: نشر سرور، 1385.